Reţete vechi de 100 de ani: Salată de boeuf şi Cremă de căpşuni

21

Meniul de săptămâna aceasta cuprinde ”Salată de boeuf” şi ”Cremă de căpşuni”, ambele reţete publicate în ”Bufet rece şi cofetărie” (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licenţiată în ştiinţe.

Salată de boeuf

Cantităţi: o jumătate de kg carne de viţel sugaciu, 4 cartofi, 3 morcovi, 3 pătrunjei, 3 castraveţi acri din oţet, 2 ouă răscoapte, o jumătate kg de mazăre verde, boabe, sare. Pentru maioneză: 3 gălbenuşe de ou fierte, 3 gălbenuşuri crude, 4 dcl. untdelemn, sucul de la o lămâie, sare. Cine doreşte adaugă şi 2 linguriţe de muştar.

Citeste si:  Reţete vechi de 100 de ani: Sărmăluţe de foi de viţă şi Crema în cesci cu vanilie

Carnea împreună cu morcovii şi pătrunjeii curăţaţi de coajă se pun să fiarbă în apă clocotită cu sare. Mazărea boabe se fierbe separat. Cartofii tot separat, însă în coaja lor.

Când totul s-a fiert, carnea şi zarzavatul, apoi cartofii curăţiţi de coajă se taie în bucăţi pătrate, asemenea şi cele două ouă răscoapte împreună cu castraveţii acri. Se pun toate într-un castron de porţelan şi se adaugă sarea necesară.

Se prepară maioneza, se amestecă cu cele de mai sus, se pune pe farfurie, se dă forma dorită, se îmbracă din nou cu maioneză, se garniseşte după plac, cu sfeclă, ouă răscoapte, măsline, mazăre, felii de lămâie, aspici, ardei verzi, salată verde etc.

Citeste si:  Un tratament pe bază de ceapă, usturoi şi săruri biliare de bovine poate distruge superbacteria MRSA

 

Cremă de căpşuni

Cantităţi: 2 dcl. lapte, 4 gălbenuşuri, 5 albuşuri bătute spumă tare, o jumătate litru smântână pentru frişcă, 5 linguri de zahăr praf, 2 linguri lichior de zmeură, fragi sau cireşe, 15-20 căpşuni mari păstrate 2-3 ore în cognac, miezul de la o jumătate de baton de vanilie.

Gălbenuşele de ou cu două linguri de zahăr praf şi cu laptele, puse în căzănel, iar acesta dat deasupra unei oale cu aburi, se bat bine cu telul până când s-au îngroşat. Se ia de pe foc şi se răceşte.

Citeste si:  REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Scrob românesc şi Mămăliguţă pripită

Se adaugă albuşelurile de ou bătute spumă tare şi amestecate cu restul de 3 linguri de zahăr praf, vanilia şi smântâna bătută frişcă.

După ce toate au fost amestecate, se toarnă în formă udată cu apă. Între cremă se pun căpşunile şi se dă la gheaţă 3-4 ore. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata