Factura la energie electrică pentru consumatorii casnici va scădea cu 2,6% de la 1 iulie

Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă și a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), remis, vineri.

Deși prețul propriu-zis al energiei crește cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea prețului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explică reprezentanții reglementatorului.

Citeste si:  Volumul finanţărilor noi în industria leasingului a scăzut cu 75% în 2009

În plus, ANRE a decis scăderea taxei pe cogenerarea de înaltă eficiență, plătită în factura la energie separat față de costul propriu-zis al electricității.

‘Luând în considerare toți factorii menționați mai sus, se estimează o reducere în medie a valorii facturilor consumatorilor casnici de 2,6%’, spun oficialii ANRE în comunicat.

Totodată, pentru firme, prețul energiei va scădea cu circa 4% de la 1 iulie.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2017.

Citeste si:  Raion de produse tradiţionale la hipermarket

Pentru consumatorii industriali, calendarul a prevăzut liberalizarea totală la 1 ianuarie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata