Herghelia de la Tuluceşti, locul unde se adună ghidranii şi poneii

45

Nu departe de Pădurea Gârboavele, la câțiva kilometri de municipiul Galați, se află herghelia de la Tulucești, unde sunt adăpostiți aproape 40 de cai din rasa Ghidran și cam tot atâția ponei, aflați în grija filialei gălățene a Romsilva.

Directorul hergheliei de la Tulucești, medicul veterinar Daniel Bălănică, povestește că la început au fost aproape 200 de cai din rasa Ghidran, dar în ultimii ani, cei mai mulți au fost mutați la herghelia de la Cislău, județul Buzău, pe considerente, în opinia lui, cel puțin obscure.

”Caii cu care s-a înființat herghelia de aici au fost aduși de la Rădăuți, în anul 1998. Din 2011 încoace, mulți au fost mutați la Buzău pe motiv că nu s-au adaptat bine condițiilor de climă din zona noastră. Or, Ghidranul este o rasă creată în Câmpia Panonică, în secolul al XIX-lea, în condiții de climă aproape identice cu cele de aici, de la noi.

Citeste si:  Record de turişti în Spania: 62 de milioane în 11 luni

Am și avut patru iepe pe care le-am pregătit vreme de șase luni, până la punctul la care puteau intra în herghelia națională. La finele perioadei de antrenament, au fost mutate la Cislău, au trecut testele acolo și au fost acceptate în Herghelia Națională. Deși se născuseră, crescuseră și fuseseră antrenate la noi, acum sunt îngrijite acolo’, a spus Bălănică.

Purtătorul de cuvânt al Romsilva Galați, Gheorghe Luca, a precizat, însă, că mutarea cailor s-a făcut exclusiv pe considerente de rasă, în zonă rămânând doar ghidranul de Tulucești, care a suferit modificări în caracteristicile specifice rasei.

Citeste si:  Economia Japoniei a fost depăşită de cea a Chinei în trimestrul al doilea

”Romsilva a convocat o comisie mixtă de specialiști care a constatat că ghidranul de la Tulucești se adaptează condițiilor de stepă, dar că un număr însemnat de cai nu mai îndeplinesc caracteristicile specifice rasei. Și dacă nu sunt suficienți care să treacă acele teste de galop, sărituri și tracțiune ușoară și să aibă caracteristicile anatomo-morfologice specifice, atunci se decide relocarea cailor. Noi avem aici, din câte am înțeles eu, un fel de Ghidran de Tulucești, care rămâne mai mic decât ar trebui. Cailor care au fost mutați le este mai bine acolo’, a declarat Gheorghe Luca.

Citeste si:  Sorana Cîrstea, învinsă în runda inaugurală a turneului ITF de la Midland

Herghelia funcționează pe un teren de 540 de hectare și are 19 angajați.

La intrarea în herghelie, în primele grajduri stau iepele, unele deja pregătite pentru ședințe de hipism, după care urmează armăsarii puternici și iuți, care dau valoare rasei ghidran și care se antrenează în manejuri.

„Cu cai din ăștia au făcut românii al Doilea Război Mondial”, ne spune unul dintre angajații hergheliei.

Cheltuielile lunare cu întreținerea unui cal se ridică la circa 900 de lei pe lună.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata