Mexicul a identificat un caz de infectare cu virusul chikungunya, „importat” din Caraibe

18

Sistemul Național de Supraveghere Epidemiologică din Mexic a identificat un caz de febră provocat de virusul chikungunya, care ar fi fost „importat” din Caraibe, a informat joi Ministerul Sănătății într-un comunicat, citat vineri de EFE.

Este vorba de o pacientă care a călătorit pentru un eveniment sportiv în insulele Antigua și Barbuda, din Caraibe, unde Organizația Panamericană a Sănătății (OPS) a raportat numeroase cazuri confirmate. Ministerul nu precizează identitatea și vârsta pacientei, dar a afirmat că ‘deocamdată’ nu au fost detectate cazuri autohtone pe teritoriul Mexicului.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Telescaunul

Până în decembrie, acest virus era necunoscut în regiunea Americii Centrale. Primele cazuri de infectare cu virusul chikungunya în zona Americilor au fost confirmate în decembrie 2013 în insula Saint Martin, din Caraibe.

Autoritatea mexicană a explicat că virusul chikungunya a fost descoperit inițial în anii 1950 ca urmare a izbucnirii unui focar în satul Makonde, între Tanzania și Mozambic, din Africa. Numele de chikungunya este de origine makonde și înseamnă ‘boala omului zbuciumat’ ca urmare a durerilor articulare puternice provocate de acest virus.

Citeste si:  Un avion canadian a aterizat cu întârziere la Tokyo după ce o pasageră a născut la bord

Chikungunya este un virus transmis de țânțarii care transmit și febra denga (Aedes aegypti y Aedes albopictus). Boala are simptome similare cu denga: dureri musculare, febră și stare generală de oboseală, care se manifestă la două sau la trei zile de la contaminare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata