Un sistem de trei găuri negre supermasive, descoperit la 4 miliarde ani lumină de Terra

38

Un grup internațional de astronomi a descoperit un sistem de trei găuri negre supermasive, a căror masă depășește de câteva miliarde de ori masa Soarelui, într-o galaxie aflată la circa 4 miliarde de ani lumină distanță de Terra, a informat astronomul Ian Heywood, potrivit EFE.

‘Sistemele cu multiple găuri negre supermasive sunt rare’, a spus Ian Heywood, din cadrul asociației științifice CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) din Australia, într-o declarație pentru canalul australian ABC.

Echipa, condusă de Roger Deane, de la Universitatea Cape Town, Africa de Sud, a descoperit acest nou sistem de trei găuri negre prin intermediul a patru observatoare internaționale interconectate pentru a opera ca un puternic telescop.

Citeste si:  Găurile negre din tinereţea Univeruslui au devenit supermasive într-un interval de timp relativ scurt

Majoritatea, dacă nu chiar toate galaxiile mari, iar Calea Lactee nu face excepție, au în centrul lor o astfel de gaură neagră supermasivă. Modelele teoretice de evoluție a galaxiilor indică faptul că o galaxie mare se formează din ciocnirea a două sau mai multe galaxii mai mici. Conform acestei teorii, în Univers ar trebui să existe numeroase corpuri galactice mari care să conțină mai mult de o gaură neagră supermasivă. Această descoperire este importantă pentru că susține această teorie.

Cercetătorii s-au axat pe îndepărtata galaxie SDSS J1502+1115, unde au descoperit că două dintre cele trei găuri negre supermasive erau separate de o distanță de numai 456 ani lumină și că orbitau una în jurul celeilalte cu o viteză de 300 de ori mai mare decât viteza sunetului pe Terra.

Citeste si:  Prețurile petrolului au fost stabilite pentru un câștig săptămânal pe fondul lansărilor vaccinului coronavirus

Această descoperire va ajuta la înțelegerea modului în care aceste corpuri se îmbină și influențează evoluția galaxiilor, a adăugat Ian Heywood.

Astronomul a semnalat, de asemenea, posibilitatea ca ‘una dintre găurile negre să fie expulzată din sistem astfel încât celelalte două să se așeze pe o orbită mai stabilă și eventual să se unească’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata