AOAR: Declaraţiile publice făcute de comisarul european Stefan Fule sunt ofensatoare şi incorecte

22

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că declarațiile publice făcute de comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, sunt ofensatoare și incorecte, încălcându-se grav obligația de echidistanță impusă prin statutul său oricărui înalt funcționar european, se arată într-un comunicat al AOAR remis vineri.

‘Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază ca ofensatoare și incorecte declarațiile publice făcute de comisarul European pentru extindere Stefan Fule. AOAR apreciază că s-a încălcat grav obligația de echidistanță impusă prin statutul său oricărui înalt funcționar european, împuternicit să contribuie prin acțiunile sale la întărirea coeziunii între țările membre UE și nu să lanseze nejustificat teme politice incorecte și nefundamentate, care conduc la creșterea sentimentului de lipsă de coeziune la nivelul UE’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, AOAR a ridicat public, constant, problema discursului public și a acțiunilor neconvingătoare ale reprezentanților Comisiei Europene față de promovarea aplicării discriminatorii între țările membre ale unor directive europene, așa cum este cazul acțiunilor legate de piață energiei, a căilor ferate sau a consolidării fiscale și bancare ori a încadrării în deficitul bugetar de maximum 3%. 

Citeste si:  Stolojan: Vom trece mai târziu la euro, din cauza Greciei

‘AOAR este cu atât mai surprinsă de declarațiile incorecte făcute de comisarul pentru extindere Fule, cu cât acțiunile țării sale au fost constant îndreptate către crearea de divergențe la nivelul UE (de exemplu nesemnarea pactului fiscal alături de Marea Britanie), fără ca cineva să fi pus problema oportunității apartenenței sau a rolului negativ jucat de această țară în procesul de consolidare european. AOAR crede că declarațiile comisarului Fule sunt făcute în a-și susține, în perspectivă, șansele de păstrare a portofoliului de comisar pentru extinderea UE în structura viitoarei Comisii Europene, făcând însă o demonstrație clară a unei gândiri defavorabile consolidării UE într-o perioadă economică dificilă’, se mai spune în comunicat.

AOAR susține, totodată, că peste 90% din activele bancare din România aparțin unor bănci europene.

Citeste si:  Adjunctul şefului Poliţiei Sinaia, sub control judiciar, cu interdicţie de exercitare a funcţiei

‘AOAR reamintește celor gata să accepte ușor afirmațiile făcute de comisarul Fule, că peste 90% din activele bancare din România aparțin unor bănci europene, că peste 70% din exporturile României sunt făcute în țările UE, peste 50% din exporturi fiind făcute de circa 25 de companii europene. Toate aceste elemente, și lista argumentelor economice și financiare poate continua, atestă că România a contribuit și contribuie economic fundamental la performanțele pieței unice europene, contribuind, uneori chiar contrar interesului național, la adoptarea  unor măsuri  la nivelul Comisiei Europene sau a Parlamentului European, măsuri ce sunt gândite tocmai să întărească coeziunea și coerentă politicilor la nivelul UE’, se mai arată în documentul citat.

Nu în ultimul rând, AOAR cere Guvernului să verifice și să sancționeze toate abaterile și încălcările de legislație, inclusiv a clauzelor din contractele de privatizare, făcute de diverse companii internaționale, și care prin acțiunile lor au adus atingere interesului național sau constituie încălcări ale legislației Europene, o atenție deosebită trebuind a fi acordată companiilor care activează pe piața energetică din România.

Citeste si:  AOAR îi cere premierului transparenţă în activitatea autorităţilor publice

Într-un interviu pentru EurActiv Cehia, comisarul european pentru extindere Stefan Fule a declarat că Statele membre ale Uniunii Europene și cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere și, mai presus de orice, aderarea României și Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea acestui proces.

„Mai presus de orice, aderarea României și Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare și verificare asupra statelor membre”, a declarat el.

Comisarul european a mai spus că „cea mai mare provocare a fost recâștigarea credibilității pierdute a procesului de extindere”.

„Ne determină să extindem și să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislația adoptată funcționează”, a adăugat Stefan Fule. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata