ANT: Peste 2.500 de persoane se află pe lista de aşteptare pentru transplant de rinichi; 30 pentru inimă

16

Victor Zota, coordonatorul național al Agenției Naționale de Transplant (ANT) a declarat duminică, într-o conferință de presă, că pe lista de așteptare pentru rinichi se află peste 2.500 persoane, pentru ficat – 400, 30 pentru inimă și 30 pentru pancreas.

„La transplantul renal este o foarte mare problemă. Sunt foarte multe persoane pe lista de așteptare. Din nefericire, o foarte mare parte dintre ele nu mai sunt în situația biologică de a putea rezista unei proceduri de transplant”, a spus Zota.

Potrivit acestuia, au fost înregistrați în acest an 72 de donatori cadavru, cu 10 mai mulți decât anul trecut în aceeași perioadă.

Citeste si:  Campionatul Naţional al Ciobăneştilor Româneşti la Predeal

„Avem anul acesta 72 de donatori cadavru înregistrați, cam cu 10 mai mulți decât erau anul trecut pe vremea asta. Anul trecut a fost un an foarte bun. Avem, cu sprijinul Ministerului Sănătății, promovată o nouă lege a transplantului care a trecut săptămâna trecută prin Camera Deputaților și care reașează activitatea de transplant din România pe niște baze foarte solide. Vrem să remarcăm faptul că mai mult de jumătate dintre colegii noștri din țară au început să fie plătiți pentru munca de coordonare și pentru munca de declarare a morții cerebrale. Mai sunt câteva disfuncționalități, dar eu zic că în scurt timp le vor rezolva și pe acelea”, a mai arătat coordonatorul național de transplant.

Citeste si:  Bănicioiu: România este pe primul loc în Europa privind creşterea procedurilor de transplant

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătății a aprobat 5 posturi, care au fost scoase la concurs, trei s-au ocupat, iar două se vor ocupa, probabil, în luna iulie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata