Retrospectiva economică (săptămâna 23 – 29 iunie 2014)

* Dan Șova și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Transporturilor.

„Eu nu umblu cu jumătăți de măsură. Nu aș fi plecat de la Ministerul Transporturilor, dacă nu am fi avut campanie prezidențială, pentru nimic în lume. Nu plec de aici pentru a prelua un alt portofoliu. Singurul lucru care mă interesează în următoarele patru luni este campania prezidențială. Sincer, îmi doresc și vreau să înțelegeți că ceea ce am făcut din 2008 și până astăzi, adică o luptă continuă împotriva regimului Băsescu, trebuie să se finalizeze cu o schimbare totală de persoane, de politică și de paradigmă la nivelul conducerii supreme în România. Deci, nu îmi doresc în acest moment nicio altă funcție ministerială. Dacă lucrurile vor ieși așa cum eu îmi doresc — și cum sunt convins că vor ieși—, fiți convins că mă veți regăsi într-un executiv din decembrie încolo”, a spus Dan Șova.

* Președintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul privind numirea lui Ioan Rus în funcția de ministru al Transporturilor.

De asemenea, șeful statului a semnat decretul prin care ia act de demisia lui Dan Șova din funcția de ministru al Transporturilor.

Cele două decrete au fost publicate în Monitorul Oficial.

* Deficitul bugetului general consolidat a scăzut la 0,24% din PIB după primele cinci luni din acest an, potrivit execuției bugetare publicate de Ministerul Finanțelor Publice.

În aceeași perioadă a anului trecut, bugetul general consolidat consemna un deficit de 1,04% din PIB. După primele patru luni ale acestui an, deficitul s-a cifrat la 0,28% din PIB.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele cinci luni ale anului 2014 a avut loc o consolidare fiscală de 0,8% din PIB față de primele cinci luni din 2013, respectiv o reducere a deficitului de 5 miliarde de lei, ceea ce creează premisele încadrării în ținta de deficit pe ansamblul anului 2014.

Citeste si:  Emil Boc: Guvernul are termen 3 februarie 2010 pentru elaborarea Legii pensiilor

La sfârșitul lunii mai a acestui an, se înregistrează un excedent primar de 0,45% din PIB față de un deficit primar de 0,27% din PIB aferent aceleiași perioade a anului precedent.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 84,1 miliarde lei, reprezentând 12,7% din PIB, au fost cu 3,7% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

* Etapa de subscriere pentru oferta publică de acțiuni Electrica s-a încheiat cu succes, iar gradul de suprasubscriere este de peste 200%, a anunțat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

El a adăugat că suma totală va fi comunicată după încheierea discuțiilor privind alocarea unei cote mai mari de acțiuni pentru micii investitori.

Potrivit lui Gabriel Dumitrașcu, director general al Direcției Generale de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului, pe tranșa investitorilor instituționali 25% dintre subscrieri sunt ale investitorilor români — fonduri de pensii și, în premieră, SIF-urile, 23% — investitori instituționali din Marea Britanie, 17% — din Polonia și 13% din SUA.

România vrea să obțină cel puțin 1,95 miliarde de lei de pe urmă vânzării unui pachet majoritar la distribuitorul de energie electrică. Statul român a oferit 177 milioane noi acțiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participația statului să se reducă la aproximativ 48,8%.

Oferta publică inițială prin care Electrica a scos la vânzare 51% din acțiuni s-a încheiat pe 25 iunie, iar pe tranșa micilor investitori sunt disponibile 7% din acțiuni (12,4 milioane de acțiuni), în timp ce investitorilor mari de retail le sunt destinate 8% (14,1 milioane) din titlurile din operațiune. Oferta a început la prețuri cuprinse între 11 lei/ titlu și 13,5 lei/ titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro.

Citeste si:  Calotă (ANRE): Până în 2015 vor fi puse în funcţiune proiecte noi de energie regenerabilă de 2.500 de MW

* Președintele Eurolines, Dragoș Anastasiu, a prezentat prima femeie șofer din România care conduce un autocar turistic de linie lungă.

‘De cinci ani încerc să găsesc o șoferiță femeie în România și în sfârșit am reușit. Este o premieră. Autocarul cu care mergem acum spre Comana este condus de o femeie. Am decis să angajăm o șoferiță pentru că șoferii ne-au spus că vor să aibă, la fel ca piloții de la TAROM, o companie de sex feminin pe parcursul curselor’, a spus Anastasiu, cu ocazia inaugurării oficiale a noii flote de autocare de linie, marca Scania, construite personalizat, pe baza comenzii companiei Eurolines.

Autocarele motorizate de Scania, cu carosare și interioare asigurate de firma Beulas, au 57 de locuri plus două pentru șofer și însoțitor, 8 locuri de clasă business, de asemenea o premieră pentru piața turistică, și un rezervor special de combustibil de mare capacitate, de o tonă.

Grupul Eurolines a înregistrat o cifră de afaceri de peste 330 milioane de lei, în 2013, în creștere cu 30% față de 2012.

* Vom încerca să reducem risipa din Ministerul Transporturilor atât la nivelul resurselor materiale cât și al resurselor umane, a declarat, joi, noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus.

„Am avut o întâlnire cu toți cei care au o poziție cu responsabilități înalte în minister. În rezumat, ceea ce le-am spus lor vă spun și dumneavoastră: vom începe încercând să reducem risipa în acest minister. Mă refer aici și la resursele materiale, și la resursele umane. Cu acest rezultat probabil că vom deveni mai competitivi în ceea ce facem în întreaga activitate a ministerului. Fiind mai competitivi, vom deveni și mai performanți”, a afirmat Rus.

Citeste si:  Capacitatea proiectelor de energie regenerabilă din România a crescut cu 82% anul trecut

Potrivit ministrului citat, performanțele ulterioare vor face ca România să concureze cu serviciile din țările occidentale.

„La un moment dat, s-ar putea să devenim și performanți și să putem concura cu serviciile și produsele noastre cu adevărat cu ceea ce se întâmplă în Europa. Aici mă refer la transportul feroviar, aerian, naval, rutier. Este greu să fi performant cu infrastructura dacă o infrastructură olandeză, să spunem, îți cere x euro / tonă/km, dar îți asigură posibilitatea să te deplasezi cu marfa cu o medie de 80 km/h și noi asigurăm 20 sau 30 km/h”, a explicat ministrul Transporturilor.

* Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România solicită autorităților egalizarea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, ca măsură fiscală imediată, având în vedere oportunitățile pe care le creează actualul context regional, se menționează într-un comunicat remis, joi.

‘Federația FAPT, prin membrii săi, solicită Guvernului României, ministrului de Finanțe și ministrului Economiei, prin Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, egalizarea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, ca măsură fiscală imediată, având în vedere oportunitățile pe care le creează actualul context regional (situația politică instabilă din Ucraina, infrastructura afectată de condițiile meteo nefavorabile din Bulgaria)’, afirmă reprezentanții Federației.

Aceștia consideră că se impune egalizarea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, în cazul prestațiilor care se desfășoară pe teritoriul României, pentru ca astfel destinațiile românești să poată atrage un număr mai mare de turiști români și străini în vacanță în România.

* Consiliul Concurenței analizează concentrarea economică ce se va realiza prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni (57,18%) al companiei Congaz de către GDF Suez Energy România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata