Retrospectiva economică (săptămâna 23 – 29 iunie 2014)

Conform unui comunicat remis, jo, în prezent, (înaintea tranzacției), principalii acționarii ai Congaz sunt GDF Suez Energy România (28,59%), E.ON Ruhrgas International GMBH (28,59%) și OMV Petrom (28,59%).

Restul capitalului social al Congaz este deținut de cinci acționari minoritari: Petroconst (13,94%), Consiliul Local al municipiului Medgidia (0,028%), Consiliul Local al orașului Mihail Kogălniceanu (0,141%), Consiliul Local al orașului Ovidiu (0,028%) și Consiliul Local al comunei Cogealac (0,084%).

GDF Suez Energy România va prelua pachetele de acțiuni deținute de E.ON Ruhrgas International GMBH și OMV Petrom, majorându-și, în acest fel, participația la 85,77% din capitalul social al societății Congaz S.A.

* RWE Energie SRL, subsidiara lansată în România de grupul german RWE, intenționează să câștige o cotă importantă din piața de distribuție a energiei din România, în următorii ani, și să intre în grupul primilor zece furnizori de energie din piață, a declarat joi Marie-Theres Thiell, managing director al RWE East, în cadrul unei conferințe de presă.

„Subsidiara nou lansată plănuiește ca în următorii ani să câștige o cotă semnificativă de piață ca furnizor de energie către consumatorii industriali. Cu ajutorul expertizei internaționale și a soluțiilor inovatoare aduse pe piață, RWE urmează să facă oferte favorabile marilor jucători de pe piață, urmând astfel să intre în rândul primilor zece furnizori de energie din țară”, a explicat reprezentanta grupului german.

RWE a pătruns pe piața din România cu un proiect pilot acum trei ani, prin intermediul subsidiarei din Ungaria, MÁSZ, deschizând o filială cu sediul în Oradea. Cei trei ani petrecuți în România au ajutat compania RWE să analizeze piața de energie electrică și să pună bazele unui portofoliu relevant. „Filiala RWE Energie SRL are peste 100 de clienți în România, de la clădiri de birouri la firme agricole”, a declarat Zsoltan Nagy, unul dintre coordonatorii activității firmei din România.

Citeste si:  ASF constituie un grup consultativ pentru protecţia consumatorilor de servicii financiare

* Guvernul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege pentru aprobarea contului general anual de execuție a bugetului de stat, a contului anual de execuție a bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2013.

Potrivit unui comunicat de presă , veniturile bugetului de stat realizate în anul 2013 au fost în sumă de 90.945 milioane de lei, iar cheltuielile în sumă de 110.128 milioane lei. Execuția bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit de 19.182 milioane lei. Veniturile încasate la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate în anul 2013 au fost în sumă de 23.089 milioane lei, egale cu cheltuielile acestui buget. Datoria publică a României la 31 decembrie 2013 a fost în valoare de 267.150 milioane lei, din care datoria publică guvernamentală în valoare de 252.179,8 milioane lei și datoria publică locală 14.971 milioane lei.

* Afacerile Grupului Eurolines România pe transportul turistic cu autocarele au crescut cu peste 20%, în primele cinci luni din 2014, evoluție neașteptată în contextul actual al pieței, a anunțat președintele companiei, Dragoș Anastasiu.

‘Primele cinci luni ale anului au reprezentat o mare surpriză pentru noi, privind evoluția afacerilor. Creșterea a fost de 21%, față de aceeași perioadă din 2013. Ne așteptăm ca, până la sfârșitul anului, să atragem de pe piața germană un număr mare de clienți. În următorii trei ani, ne propunem să înnoim toată flota de autocare a Eurolines’, a spus Anastasiu, într-o conferință de presă.

Citeste si:  Orban: Am solicitat Parlamentului suspendarea procedurilor de adoptare a legilor până când Guvernul emite punctul de vedere

Investițiile programate de grup pentru 2014 se ridică la 14 milioane de lei.

Președintele Eurolines a prezentat noua achiziție de opt autocare Scania — Beulas, la valoarea de 2,4 milioane de euro, printr-o finanțare pe șase ani și jumătate de la BRD Sogelease, cu un avans de 6% și o valoare reziduală de 15%.

* Prețul gazelor naturale din producția internă pentru clienții noncasnici nu va mai crește de la 1 iulie 2014, acesta rămânând la nivelul de la 1 aprilie 2014, respectiv 89,40 lei/MWh, potrivit deciziei luate în ședința de Guvern de joi.

„Guvernul a decis în ședința de joi ca prețul gazelor naturale din producția internă pentru clienții noncasnici (cu excepția producătorilor de energie termică) nu va mai crește de la 1 iulie 2014, rămânând la nivelul de la 1 aprilie 2014 (89,40 lei/MWh), datorită unei analize a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) care arată o convergență a prețului din România cu prețurile practicate în țările din regiune”, a anunțat Departamentul pentru Energie.

* Comunicatorii și jurnaliștii greșesc în egală măsură, iar și de o parte și de alta există ziariști și funcționari de presă și comunicatori și funcționari de comunicare, a arătat, joi seară, Cornel Cojocaru, fost purtător de cuvânt la BCR, membru în juriul concursului destinat jurnaliștilor specializați în domeniul economic.

Citeste si:  Turnul Eiffel va folosi doar energie din surse regenerabile

‘Avem în presă și funcționari de presă, cum avem și între comunicatori funcționari de comunicare. Au fost cazuri, și sunt încă, din păcate, în care jurnaliști au fost dați în judecată de o anumită companie sau alta, cărora li s-a reproșat de exemplu o anumită abordare, dar acesta, ziaristul, spune că nu a primit nicio clarificare până la închiderea ediției. Avem slăbiciuni și de o parte și de alta. Dacă fiecare dintre noi înțelege măcar 10% din această situație, cu siguranță se va îmbunătăți comunicarea în folosul cititorului, telespectatorului sau ascultătorului de radio’, a spus Cornel Cojocaru, la Colocviile Pieței Financiare ‘Florin Petria’.

Cojocaru consideră că subiectul răspunderii comunicatorului într-o companie se discută de peste 20 de ani.

‘O problemă care se dezbate de peste 20 de ani este cea privind în subordinea cui se află comunicarea într-o companie. Aceasta ar trebui să fie cel puțin în subordinea unui CEO. Din păcate comunicatorii nu sunt recunoscuți decât în proporție de 20% ca făcând activitate de management într-o companie’, a subliniat Cojocaru.

* Numărul firmelor radiate a scăzut, în primele cinci luni din 2014, cu 1,65%, la 34.810 firme, față de 35.394 în perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Cele mai multe radieri au fost înregistrate în municipiul București — 4.423 radieri firme (cu 5,59% mai puține față de primele 5 luni din 2013) și în județele Bihor — 1.589 (plus 29,93%), Iași—1.435 (minus 23,59%) și Constanța — 1.431 (minus 4,47%).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata