Retrospectiva economică (săptămâna 23 – 29 iunie 2014)

La polul opus, cele mai puține radieri au fost înregistrate în județele Giurgiu — 229 (cu 27,53% mai puține față de perioada ianuarie-mai 2013), Călărași — 246 (minus 12,14%), Vaslui — 2821 (minus 38,72%) și Olt — 318 (plus 21,37%).

* România este restantă în domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon, atrag atenția reprezentanții organizației de mediu Fundația Terra Mileniul III, într-un comunicat de presă, remis, vineri.

‘Țara noastră ignoră direcția de dezvoltare promovată de UE și întârzie tranziția către o economie verde, cu emisii scăzute de carbon. România nu dă dovadă de aceeași hotărâre în atingerea țintelor 2030, iar politicile naționale în domeniu nu vizează o trecere către o economie verde, cu emisii reduse de carbon, așa cum ar fi de așteptat’, se notează în scrisoarea adresată autorităților legislative și executive de către organizația de mediu.

Potrivit sursei citate, noul cadru al Uniunii Europene în privința energiei și a schimbărilor climatice pentru perioada 2020 — 2030 va fi dezbătut la cel mai înalt nivel în Consiliul European care a început joi, 26 iunie 2014.

Obiectivele asumate prin strategia ‘Energie și Schimbări Climatice 2030’ fac referire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% sub nivelul anului 1990, o creștere de cel puțin 27% la nivelul UE a utilizării energiei regenerabile, un nou sistem de guvernanță și un set de noi indicatori care să garanteze un sistem energetic competitiv și sigur.

* Veniturile de protecție socială au fost în creștere cu 4,7%, în 2012, valoarea acestora fiind de 92,9 miliarde lei, în timp ce cheltuielile pe acest segment au reprezentat 91,558 miliarde lei, mai mult cu 1% față de anul 2011, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/, publicate vineri.

Conform sursei citate, în anul 2012, veniturile de protecție socială au însumat 92.911.000.000 lei, în creștere cu 4,7% față de anul precedent, în timp ce ponderea acestora în Produsul Intern Brut (PIB — date semi-definitive) a fost de 15,8%, aflându-se în scădere cu 0,1 puncte procentuale față de 2011.

Pe de altă parte, cheltuielile privind protecția socială (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protecție socială) s-au ridicat la 91,558 miliarde lei, în creștere cu 1% comparativ cu datele din anul anterior. Ponderea în PIB a acestei categorii de cheltuieli a fost de 15,6%, în scădere cu 0,7 puncte procentuale față de anul 2011.

* Regimul termic se va situa, în următoarele trei luni, peste normele climatologice în sud-estul și vestul țării, iar în restul țării se va încadra, în general, în normalul perioadei, în timp ce cantitățile lunare de precipitații vor prezenta o tendință de deficit, conform estimărilor meteorologice pentru intervalul iulie — septembrie, publicate, vineri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În luna iulie, temperatura aerului va avea valori peste normele climatologice în sud-estul și vestul țării, iar în restul regiunilor valorile termice se vor încadra, în general, în normalul perioadei. Temperatura medie va fi între 14 și 23 de grade. Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta o tendință de deficit în cea mai mare parte a teritoriului.

Citeste si:  Spital nou la marginea Bucurestiului

* Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) a prelungit cu 90 de zile, până la 30 septembrie 2014, termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), în urma unei solicitări venite din partea unei importante administrații poștale europene, care a cumpărat caietul de sarcini, a anunțat, vineri, MSI.

„Data limită de depunere a documentelor de participare și a ofertelor preliminare și neangajante pentru procesul de privatizare a Companiei Naționale ‘Poșta Română’ S.A, stabilită la data de 30 iunie 2014, ora 12,00, se prelungește până la data de 30 septembrie 2014, ora 12,00, ca urmare a solicitării unei importante administrații poștale europene care a achiziționat recent dosarul de privatizare și a evoluției pieței serviciilor poștale locale și internaționale”, se arată în comunicatul MSI.

* Producătorii interni de gaze vor fi obligați să vândă pe piața centralizată o parte din producția lor în perioada 15 iulie 2014 — 31 decembrie 2018, potrivit Ordonanței de Urgență 35/2014, publicată în Monitorul Oficial, care modifică Legea energiei electrice și a gazelor naturale 123/2012.

‘Începând cu data de 15 iulie 2014 și până la 31 decembrie 2018, producătorii de gaze naturale din România sau afiliații acestora, după caz, au obligația să încheie tranzacții pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, pentru vânzarea unei cantități minime de gaze naturale din producția proprie, destinată consumului intern, în conformitate cu reglementările emise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE — n.r.)’, se arată în textul ordonanței.

* Noua Lege a Insolvenței, care a intrat în vigoare pe 28 iunie, prevede inventarierea averii debitorului în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, condiții similare pentru creditorul privat și cel bugetar, referitor cu statutul ajutorului de stat, și măsuri pentru descurajarea unor planuri neviabile, doar pentru a beneficia de așa-numitul ‘hair-cut’ al creanțelor.

Acestea sunt doar câteva din beneficiile pe care specialiștii Casei de Isolvență Transilvania (CITR) consideră că la va aduce noul act normativ pentru mediul de afaceri din România. ‘În forma finală a legii au fost introduse noi standarde benefice pentru procedură, precum cel al inventarierii averii debitorului în termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii, stabilirea unui termen redus pentru perioada observației etc. Sunt practici pe care CITR le susține de multă vreme, întrucât ele asigură fluența procedurii’, arată un comunicat al CITR.

* Electrica a obținut din listarea la bursă suma de 1,95 miliarde de lei, prețul final din ofertă la care acțiunile vor fi vândute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe acțiune, potrivit unui comunicat al companiei, remis, vineri.

‘Prețul Final de Ofertă, la care vor fi vândute acțiunile investitorilor instituționali și investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 lei/acțiune și 13,66 dolari/GDR. IPO-ul a constat într-o ofertă de 177.188.744 acțiuni ordinare noi, reprezentând 105% din numărul total de acțiuni existente ale companiei, rezultând o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde lei și o capitalizare bursieră a societății de 3,81 miliarde lei. Alocarea Acțiunilor Oferite și GDR-urilor Oferite va fi condiționată de confirmarea de către UKLA a eligibilității listării GDR-urilor’, se arată în comunicat.

Citeste si:  Preşedintele ASF - venit net lunar de 14.000 de euro; prim-vicepreşedintele şi vicepreşedinţii - 12.000 de euro

* Factura consumatorilor casnici pentru energia electrică va scădea în medie cu 2,6% de la 1 iulie, iar cea pentru consumatorii industriali, cu 4%, în urma ieftinirii energiei pe bursă și a reducerii taxei de cogenerare, potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), remis, vineri.

Deși prețul propriu-zis al energiei crește cu 1,89% după ce a fost recunoscută în tarife taxa pe stâlp plătită de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, acest lucru este compensat de reducerea prețului pe bursă, astfel că tarifele vor scădea per total, explică reprezentanții reglementatorului.

* Ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a anunțat că negocierile cu reprezentanții Federației Sanitas s-au soldat cu o creștere a salariilor cu 10% pentru personalul din sănătate, acțiunile de protest ale sindicaliștilor urmând să fie suspendate.

‘În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu reprezentanții Federației Sanitas din România am semnat un proiect de acord de colaborare pe patru puncte. Astfel, Ministerul Finanțelor Publice va susține creșterea salariilor cu 10% pentru personalul din sănătate cu salarii sub plafonul de 1.500 de lei. Această majorare va avea loc în două etape, respectiv cu 5% la 1 decembrie 2014 și cu 5% la 1 martie 2015. De această măsură vor beneficia 126.000 de salariați din sistemul sanitar’, a declarat Ioana Petrescu.

* Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna mai 2014, se cifrează la aproximativ 13,33 miliarde de lei, cu 1,55% sub cea raportată în aprilie, în timp ce restanțele la creditele în valută se ridicau la 19,7 miliarde lei (echivalent), în scădere cu 0,8%, conform unui raport al Băncii Naționale a României /BNR/, publicat vineri.

Totalul creditelor în lei se ridica, în mai, la 89,9 miliarde de lei (plus 1% față de luna precedentă), din care 51,5 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 36,57 miliarde de lei de populație.

Creditele în valută totalizau 128,46 miliarde de lei în mai (minus 1,85% față de aprilie), din care 61,28 miliarde de lei contractate de agenții economici și 65,4 miliarde de lei de populație.

* Banca Națională a României a înregistrat, în 2013, o pierdere de 1,26 miliarde de lei, deși cheltuielile operaționale s-au redus cu 23,3% comparativ cu anul anterior, pe seama scăderii semnificative a profitului obținut din activitatea de administrare a activelor și pasivelor în valută din cauza reducerii dobânzilor pe plan mondial către niveluri apropiate de zero, reiese din raportul anual al Băncii Naționale a României.

‘Prin acțiunile sale, Banca Națională a României vizează implementarea unei politici monetare care să permită realizarea obiectivului său fundamental — asigurarea și menținerea stabilității prețurilor — și îndeplinirea celorlalte atribuții prevăzute în Legea nr. 312/2004 privind Statutul BNR, fără a urmări performanțe de ordin comercial, cum ar fi maximizarea profitului. Totuși, în activitatea BNR există o preocupare permanentă pentru administrarea eficientă a resurselor aflate la dispoziția sa. În anul 2013, BNR a înregistrat un rezultat financiar negativ în sumă de 1.258,4 milioane lei, în pofida reducerii cheltuielilor operaționale cu 23,3% în
termeni reali comparativ cu anul anterior’, se precizează în raport.

Citeste si:  Pocora: Mă retrag din funcţia de purtător de cuvânt al PNL

* Sectorul energetic din România are nevoie de investiții între 30 și 50 de miliarde euro, în următorii 20 de ani, potrivit calculelor făcute de Ministerul Energiei, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un seminar financiar-bancar organizat de BCR.

‘Calculele noastre arată că sunt necesare investiții între 30 și 50 de miliarde de euro, în sectorul energiei, în următorii 20 de ani. Este aproape exclus ca statul să fie un investitor activ în anii următori în acest sector, ținând cont de problemele pe care le are în alte sectoare, cum ar fi bugetele pentru sănătate. Din păcate, și capitalul privat autohton nu este suficient de dezvoltat, pentru a avea această capacitate de finanțare. Avem, însă, un potențial foarte mare în companiile de stat din domeniul energiei. Când am preluat mandatul am spus și primului ministru Victor Ponta că este necesar să eficientizăm companiile de stat, să le facem mai transparente, mai puțin corupte’, a spus Nicolescu.

Ministrul energiei a reamintit că România se află pe locul trei în Europa la independența energetică, după Damemarca și Estonia.

* Populația României nu va avea de suferit de lipsa gazelor naturale pe timpul iernii din acest an, în cazul în care Rusia nu ar mai furniza acesteia gaze, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-un seminar financiar-bancar, organizat de BCR.

‘În cazul celui mai greu scenariu, populația României nu va avea de suferit. De asemenea, nici utilitățile care asigură încălzirea și apa caldă nu vor fi afectate în această iarnă. Avem și opțiunea de a trece unele unități pe păcură. Avem opțiunea de a trece ELCEN pe păcură. În prezent, 10 milioane de metri cubi de gaze naturale sunt în stocare’, a spus Nicolescu.

* Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat vineri că a investit peste 320 milioane de lei (echivalentul a 75 milioane de euro) pentru o participație de 8,6% în distribuitorul de energie electrică Electrica SA, cea mai mare ofertă publică inițială (IPO) de pe piața de capital românească, se arată într-un comunicat al BERD.

A fost prima privatizare în care s-a utilizat exclusiv piața de capital autohtonă, acțiunile Electrica sunt listate simultan la bursele de la București și Londra, iar 51,2% din acțiuni vor fi în flotare libera pe bursă.

SC Electrica SA, cu sediul central în București, deservește aproximativ 3,5 milioane de clienți în nord-vestul, centrul, sudul și sud-estul României. (Agerpres)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata