Schaeuble: Germania va face totul pentru a menţine Marea Britanie în UE

Germania va face tot ce îi stă în putință pentru a menține Marea Britanie în cadrul Uniunii Europene, a asigurat duminică ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble, într-un interviu pentru Financial Times, preluat de Reuters.

Vineri, șefii de stat și de guvern europeni i-au făcut o surpriză neplăcută premierului britanic David Cameron, în contextul în care 26 dintre ei au ales să sprijine candidatura lui Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene, singuri împotriva fostului premier luxemburghez fiind Cameron și omologul său ungar Viktor Orban.

Citeste si:  Code Yellow rain advisory extended

Opoziția britanică față de Juncker a avut în centrul său temeri legate de faptul că acestui politician veteran i-ar lipsi dorința de a reforma Uniunea Europeană. În opinia lui Cameron, orice tentative de reformă vor fi de acum înainte „mai lungi și mai dificile”, ceea ce va face menținerea Marii Britanii în blocul comunitar o sarcină mai dificilă. Premierul conservator le-a promis alegătorilor din regat organizarea unui referendum în 2017 pe tema rămânerii sau nu în UE, în cazul în care va obține realegerea anul viitor.

Citeste si:  Marea Britanie: Grupare criminală, condamnată la 89 de ani de închisoare pentru trafic cu femei din România

În interviul pentru Financial Times, Schaeuble a explicat că confruntarea privind desemnarea lui Juncker nu reprezintă un obstacol în calea rămânerii Marii Britanii în Uniune și a afirmat că Germania, cea mai importantă economie europeană, va face totul pentru a opri Marea Britanie să iasă. „Marea Britanie este o componentă esențială a unității europene”, a precizat ministrul german. „O Uniune Europeană fără Marea Britanie este ceva absolut inimaginabil. Drept urmare, trebuie să facem totul astfel încât interesele și pozițiile Marii Britanii să se regăsească suficient de mult în politicile europene”, a subliniat el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata