Bacău: Romeo Stavarache, arestat preventiv pentru 30 de zile

23

Instanța Curții de Apel Bacău a admis marți cererea formulată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind înlocuirea cercetării sub control judiciar cu arestare preventivă pe 30 de zile pentru primarul Bacăului, Romeo Stavarache, reținut joi sub acuzația de luare de mită.

De asemenea, magistrații băcăuani au decis aceeași măsură și pentru oamenii de afaceri Liviu Goian și Liviu Cenușă, reținuți în același dosar cu edilul-șef al Bacăului.

Joi un complet de judecată al Curtea de Apel Bacău hotărâse eliberarea și cercetarea sub control judiciar a celor trei suspecți.

Surse judiciare au declarat  că primarul și cei doi proprietari de firme media din Bacău ar fi încălcat una din prevederile cercetării sub regim judiciar și anume menținerea în contact direct a celor trei suspecți. Potrivit acestora, Romeo Stavarache, Liviu Cenușă și Liviu Goian ar fi părăsit împreună în același autoturism sediul poliției municipale în seara în care au fost eliberați.

Citeste si:  Fondator al trupei Paraziţii, prins în timp ce primea 6.000 de euro pentru a-şi trafica influenţa

Romeo Stavarache fusese reținut joi de procurorii DNA, alături de cei doi oameni de afaceri, fiind suspectați de mai multe fapte de corupție.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 — 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 — octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

Citeste si:  Alina Bica, suspectată că a luat mită pentru a clasa un dosar al lui Horia Simu

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la același om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 — septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei și, respectiv, 30.000 lei.

Citeste si:  Creşterea indemnizaţiei pentru mame ar putea avea loc după rectificarea din iulie-august

În perioada martie — aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24 aprilie 2009.

În dosar se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul MAI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata