Facebook a manipulat emoţional 700.000 dintre utilizatorii săi, într-un experiment secret, în 2012

18

O cercetare publicată recent arată că Facebook a manipulat informațiile care priveau aproximativ 700.000 de utilizatori anglofoni, pentru a studia efectele ‘contagierii emoționale’ asupra acestora, suscitând critici din partea utilizatorilor rețelei sociale, transmite duminică AFP.

Timp de săptămână, din 11 până în 18 ianuarie 2012, compania Facebook și cercetători de la Universitățile Cornell și California San Francisco au utilizat sistemul algoritmic al rețelei pentru modificarea conținutului informațiilor recepționate de un grup de utilizatori, pentru a studia impactul asupra emoțiilor acestora.

Cercetarea a fost publicată în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) la 17 iunie.

Citeste si:  Julio Iglesias dezminte zvonurile despre retragerea sa de pe scenă

Autorii cercetării au încercat să afle dacă numărul mesajelor pozitive sau negative citite de utilizatori influențează în vreun fel conținutul a ceea ce urma să posteze ei înșiși pe contul lor de pe rețeaua de socializare.

Cercetătorii au constatat că utilizatorii folosiți ca subiecți începeau să utilizeze mai mult cuvinte pozitive sau negative în funcție de amploarea conținuturilor la care fuseseră ‘expuși’. ‘Stările emoționale pot fi comunicate și transmise printr-un fenomen de contagiune, determinând alte persoane să resimtă aceleași emoții fără să fie conștiente de acest lucru’, au subliniat autorii cercetării.

Citeste si:  Naşterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Potrivit acestora, ‘rezultatele indică realitatea unei contagiuni emoționale în masă prin intermediul rețelelor de socializare’.

Și alte cercetări au analizat acest fenomen, dar acest studiu este unic în sensul în care autorii săi ‘au manipulat’ datele, potrivit propriilor lor cuvinte.

Studiul atrage o atenție tot mai mare pe internet, după publicarea sâmbătă a unor articole în revista online Slate și pe site-urile revistelor The Atlantic și Forbes.

Unii utilizatori de internet își exprimă îngrijorarea profundă sau califică metoda utilizată ca fiind ‘alarmantă’ și ‘demonică’.

Citeste si:  The New York Times va desfiinţa 100 de posturi din cadrul redacţiei

Susan Fiske de la Universitatea Priceton care a editat cercetarea a declarat pentru publicația ‘The Atlantic’ că i-a contactat pe autorii studiului pentru a le face cunoscută preocuparea sa față de această lucrare, însă aceștia au precizat că autoritățile universităților lor au aprobat aceste cercetări, deoarece ‘Facebook, aparent, manipulează sistematic conținutul informațiilor difuzate’, prin intermediul serviciului ‘News Feed’. Contactați de AFP, oficialii Facebook, cea mai mare rețea de socializare din lume cu peste un miliard de utilizatori, au respins aceste acuzații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata