INS: Creşterea economică a României din primul trimestru a fost revizuită la 3,9%

21

Institutul Național de Statistică (INS) a revizuit în urcare datele referitoare la creșterea economică înregistrată de România în primele trei luni din acest an, de la 3,8% la 3,9%, comparativ cu perioada similară din 2013, precum și cele raportate la ultimul trimestru al anului trecut, de la 0,1% la 0,2%, potrivit datelor publicate miercuri de INS.

Produsul intern brut — date ajustate sezonier — estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 161,159 miliarde lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 0,2% față de trimestrul IV 2013 și cu 4,0% față de trimestrul I 2013. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,384 miliarde lei prețuri curente, în creștere — în termeni reali — cu 3,9% față de trimestrul I 2013.

Citeste si:  Codul galben de ploi pentru jumătatea de est a ţării, prelungit

Comparativ cu prima variantă provizorie, dinamica PIB a înregistrat o creștere cu 0,1 puncte procentuale, iar valoarea adăugată brută totală cu 0,2 puncte procentuale, majorându-și contribuția la creșterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul și contribuția impozitelor nete pe produs nu s-au modificat.

Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în construcții (+2,0 puncte procentuale); activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1,4 puncte procentuale).

Pentru intervalul analizat, INS a revizuit în scădere contribuțiile negative la creșterea PIB aduse de activitățile profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de suport, de la 0,2% la 0,1%.

Citeste si:  România a avut cea mai mare creştere economică anuală din UE în trimestrul patru din 2013

De asemenea, INS precizează că din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuției la creșterea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual și colectiv al administrațiilor publice, de la 0,1% la—0,4%, ca urmare a reducerii volumului lor de activitate (de la 100,7% la 95,8%, respectiv de la 101,1% la 94,9%), precum și exportul net de bunuri și servicii, care a înregistrat o contribuție pozitivă la creșterea PIB, de 1,2 procente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata