Sarkozy: A existat dorinţa de a mă umili; capetele de acuzare împotriva mea sunt groteşti

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a declarat miercuri, 2 iulie, că reținerea sa timp de 15 ore a reprezentat „o dorință” de a fi umilit și că acuzațiile care i se aduc de către justiție, printre care și cea de corupție, sunt „grotești”, transmite AFP.

„A existat o dorință de a mă umili prin convocarea mea sub statutul de reținut, care nu este un statut normal”, a declarat el într-un interviu pentru postul privat de televiziune TF1 și postul de radio Europe 1, la câteva ore după inculparea sa pentru corupție.

El a adăugat că pune la îndoială imparțialitatea unuia dintre judecătorii care l-au pus sub acuzare.

Fostul președinte a pus inculparea sa pentru corupție pe seama „instrumentalizării politice a unei părți a justiției”. „În țara noastră, care este o țară a drepturilor omului și a statului de drept, în prezent se aranjează unele lucruri. Francezii trebuie să le cunoască și să judece singuri cu conștiința lor și în deplină libertate despre ce este vorba”, a spus fostul lider de la Elysee.

Citeste si:  Franţa va trimite "în următoarele ore" arme forţelor kurde din Irak

El a susținut de asemenea că nu a comis niciodată „vreun act contrar principiilor republicane sau statului de drept” și nici „nu a trădat vreodată” încrederea cuiva.

După ce l-a ținut în arest preventiv marți timp de circa 15 ore, justiția franceză a anunțat în noaptea de marți spre miercuri punerea fostului președinte sub acuzare pentru corupție activă, trafic de influență și obținerea de informații prin încălcarea secretului profesional.

Sarkozy este suspectat că, ajutat de avocatul său Thierry Herzog, a încercat în timpul mandatului său prezidențial să obțină informații de la un înalt magistrat, Gilbert Azibert, ambii fiind de asemenea inculpați, privind o investigație care îl viza în ‘afacerea Bettencourt’, în schimbul promisiunii unui post de prestigiu la Monaco pentru acesta din urmă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close
Consent management powered by Real Cookie Banner