Cinci persoane monitorizate pentru o posibilă infecţie cu antrax în estul Ungariei

41

O infecție cu antrax a fost identificată în carnea de vită din Estul Ungariei și cinci persoane sunt monitorizate în spital, fiind suspectate că s-ar fi infectat cu antrax, a anunțat vineri Autoritatea sanitar veterinară din Ungaria (ANTSZ), transmite Reuters.

Infecția a fost depistată în carnea de vită congelată, după ce două bovine au fost sacrificate ilegal într-o fermă din Tiszafured, un oraș din Estul Ungariei, aflat la aproximativ 160 km de Budapesta și 120 de km de Oradea.

În România, campania de vaccinare împotriva antraxului a demarat la începutul lunii mai. Aceasta se desfășoară la nivel național, o dată pe an, înainte ca animalele să fie scoase la pășunat. Imunizarea se face pentru toate cabalinele, bovinele, caprinele și ovinele, indiferent de sexul animalelor, după împlinirea vârstei de o lună.

Citeste si:  România, printre statele cel mai puţin afectate de sancţiunile Rusiei; la cealaltă extremă - Norvegia, Polonia și SUA

Vaccinarea este gratuită pentru proprietarii de animale, costul acestei acțiuni fiind suportat de la bugetul de stat.

Potrivit Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), antraxul este o boală mortală în majoritatea cazurilor, de la animalele bolnave neputându-se valorifica nimic dată fiind rezistența deosebită a sporilor și transmisibilitatea lor la om, prin manipularea cadavrelor sau a produselor provenite de la acestea.

Antraxul sau dalacul este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis. Această bacterie produce sporii care răspândesc infecția. Boala este comună omului și animalelor.

Citeste si:  Cel mai mare accelerator de particule din lume a fost repornit

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecții cu antrax: antrax cutanat, printr-o leziune a pielii; antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate; antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavității bucale), prin ingestie de alimente contaminate și antrax respirator, prin inhalarea sporilor. Dintre cele patru forme, antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.

Perioada medie de incubație pentru antrax este de până la 7 zile, dar poate dura 60 de zile sau mai mult până la apariția simptomatologiei. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecției. Alte simptome pot fi ganglioni limfatici măriți în apropiere de zona cu leziunea cutanată, febră, migrene (dureri de cap) și un sentiment de disconfort. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata