IICCMER: Informaţii cu 35 de torţionari care vor fi aduşi la cunoştinţa publicului a fost o gogoaşă de presă

21

Președintele Consiliului Științific al IICCMER, Dinu Zamfirescu, a declarat marți că nu se poate vorbi de un număr fix de 35 de torționari ce vor fi aduși la cunoștința publicului iar anunțul făcut în urmă cu un an cu privire la cele 35 de persoane a fost doar „o gogoașă de presă”.

„Opinia mea este că atunci când s-a anunțat această bombă cu cei 35 nu s-a analizat prea serios, nu s-au întreprins cercetări anterioare și s-a lansat pur și simplu o listă știindu-se că aceste persoane au fost comandanți ai diverselor locuri de detenție politică în perioada comunistă. Deocamdată, din cei 35 sunt cinci, din care unul a murit. Ceilalți sunt în curs de verificare, unii au fost verificați și nu li se poate atribui niciun fel de faptă în sensul ăsta, cum ar fi cel care avea cinci ani la momentul comiterii faptelor. Nu știm câți sunt în total, pur și simplu a fost o gogoașă de presă”, a declarat Zamfirescu într-o conferință de presă.

El a arătat că în urma cercetărilor s-a constatat, despre unul dintre ei, care a fost comandant la Târgu-Jiu, că nu s-au produs decese la acest penitenciar cât era el comandant.

„Un altul care figura pe așa-zisa listă a celor 35 nu putea fi comandant în momentul respectiv, 1956 până în 1959, pentru că el era născut în 1951 — Dumitru Pavel este numele lui”, a mai spus Dinu Zamfirescu.

Citeste si:  România, cea mai mare creştere a comerţului cu amănuntul din UE, în decembrie

În justiție vor ajunge aceia acuzați de infracțiuni comise împotriva umanității, nu doar pentru că au ocupat unele funcții.

„Da, a fost o gogoașă de presă, asta este o expresie foarte bună. Acesta e un lucru foarte delicat pentru că, în calitatea mea de acum, sunt în situația în care, pe de o parte, vreau să dezamorsez această gogoașă, pe de altă parte, semnalul pe care Institutul îl dă nu este acela al impunității al celor care se fac vinovați de rele tratamente sau chiar de crimă. Deci Institutul își urmează cursul prevăzut de lege, continuăm investigațiile (…), dar de aici până la a ne fixa dogmatic pe 35 de nume este un drum lung. Nu putem trimite pe cineva în judecată decât dacă avem toate elementele verificate”, a declarat la rândul său președintele executiv al IICCMER, Radu Preda.

El a adăugat că nu crede că acea declarație va afecta imaginea Institutului, însă va afecta imaginea celor care au condus Institutul anterior „și l-au transformat într-o jucărie de presă”.

IICCMER a anunțat marți numele celui de-al cincilea torționar, locotenent major (r) Constantin Istrate, fost locțiitor al comandantului pentru pază și regim la colonia de muncă Onești și fost locțiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, pe care l-a și condus.

Președintele executiv al IICCMER, Radu Preda, a spus că Institutul a formulat și o acțiune penală la Parchetul General pe numele lui Istrate, în vârstă de 88 de ani, pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Citeste si:  Sălaj: Povestea croitoriei din Hida - de la uniformele "Şoimii patriei" la blugii Benetton

În luna aprilie 2013, IICCMER a anunțat că a identificat numeroase fapte cu posibile consecințe de natură penală comise de 35 de angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcțiilor în perioada 1950-1964.

Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 și 99 de ani și locuiesc pe teritoriul României. Totodată, IICCMER informa atunci că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor și adreselor exacte ale persoanelor în cauză.

Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu, pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav.

Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea urmăririi penale față de lt.-col. (r) Alexandru Vișinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal.

Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție începerea urmării penale împotriva fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava col. (r) Ioan Ficior (85 de ani), pentru săvârșirea infracțiunii de genocid.

Citeste si:  Bănicioiu: Economiile făcute după introducerea cardului de sănătate vor merge către cheltuielile de personal

Pe 24 octombrie 2013, Parchetul instanței supreme a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale față de Ioan Ficior sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcțiilor de comandant și locțiitor de comandant deținute în perioada 1958-1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva categoriei deținuților politici aflați în Colonia de muncă Periprava.

Pe 16 ianuarie, IICCMER a făcut public rezultatul investigațiilor în cazul lt.-maj. (r) Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013 și suspectat de comiterea unor crime și abuzuri politice în perioada în care a îndeplinit funcția de locțiitor pentru pază și regim (ianuarie 1954 — decembrie 1955) în Penitenciarul Gherla (Formațiunea 0606).

Pe 11 februarie 2014, IICCMER a cerut Parchetului începerea urmăririi penale împotriva cpt. (r) Florian Cormoș, fost comandant al coloniei de muncă Cernavodă, pentru infracțiuni contra umanității.

„Potrivit cadrului legal de funcționare, Institutul este abilitat să efectueze investigații științifice cu privire la crimele, abuzurile și încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist și să sesizeze organele în drept. În perioada 2010-2012, aceste atribuții au fost suprimate printr-o decizie a Executivului, Guvernul redând Institutului, în iulie 2012, dreptul a efectua investigații și de a sesiza Parchetul”, se precizează în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata