Sărbători religioase – 8 iulie

14

Ortodoxe

Sf. Mare Mc. Procopie și Sf. Mc. Teodosia, mama sa; Sf. Mc. Epictet preotul și Astion monahul

Greco-catolice

Sf. m. Procopie

Romano-catolice

Ss. Aquila și Priscilla, soți m.

Sfântul Mare Mucenic Procopie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 iulie. A trăit pe vremea lui Dioclețian (284-305). Era din Ierusalim, născut din tată binecredincios, care mărturisea pe Hristos, anume Hristofor, mama sa, Teodosia, nefiind creștină.

După moartea tatălui, mama sa l-a dus la Dioclețian, care l-a făcut guvernator al Alexandriei, cu ordin să-i chinuiască pe creștini. În drum spre Alexandria a auzit un glas din cer chemându-l pe numele lui cel dintâi, Neania, și i s-a arătat o cruce ca de cristal, de unde venea glasul: „Eu sunt Iisus cel răstignit, Fiul lui Dumnezeu”.

Citeste si:  ANAF: Impozite nedeclarate de peste un miliard de euro, în primele 3 luni din 2015

Deci, din acea vedenie minunată și din vorbirea cea dulce a Domnului cu el, i s-a umplut inima de negrăită bucurie și de veselie duhovnicească.

După vedenie, Neania cu ostașii lui au mers la Schitopol și chemând un aurar, i-a poruncit să-i facă o cruce după asemănarea aceleia pe care o văzuse noaptea. De îndată ce a fost gata aceasta, s-au arătat pe ea trei icoane, iar deasupra scria: „Emanuel”, iar de o parte, scria „Mihail”, și de altă parte, „Gavriil”. Închinându-se și sărutând Crucea și icoanele, Procopie s-a întors în Ierusalim.

Citeste si:  Sărbători religioase - 27 iunie

Aici, a mărturisit mamei sale în cine crede. Fiind pârât de Teodosia la împărat că este creștin, a fost chinuit în multe feluri, dar a fost eliberat prin arătarea Domnului și numit Procopie în loc de Neania.

Fiind dus la altarul idolilor, prin rugăciunea sa, i-a surpat pe aceștia. Văzând minunea aceasta, ostașii, tribunii lor și douăsprezece femei singlitice, împreună cu mama sa Teodosia, au crezut în Hristos. Pentru aceasta, ostașilor li s-au tăiat capetele, iar pe femei le-au chinuit fără milă.

Sfântul a fost supus la grele și nenumărate chinuri în timpul cărora a săvârșit multe minuni, aflându-și sfârșitul prin sabie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata