Tentativă europeană de mediere în ”războiul gazelor” dintre Ucraina şi Rusia

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, și comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, au convenit în cursul unei convorbiri telefonice luni seara să se întâlnească ”până la sfârșitul săptămânii viitoare”, relatează AFP.

‘În cursul discuțiilor viitoare, este prevăzut să se abordeze problemele-cheie ale relațiilor ruso-europene în sectorul energiei’, a indicat Ministerul rus al Energiei într-un comunicat.

Locul și data acestei întâlniri urmează să fie stabilite, a precizat el.

Negocierile sunt într-un punct mort între Kiev și Gazprom după ce acesta din urmă a întrerupt livrarea gazelor în 16 iunie Ucrainei, a cărei datorie față de grupul rusesc a ajuns la 4,5 miliarde de dolari.

Citeste si:  Gazprom scade preţul gazelor naturale livrate către Republica Moldova, începând cu 1 aprilie

Dacă tranzitul livrărilor de gaze rusești spre UE rămâne pentru moment asigurat fără vreo problemă majoră, el ar putea fi perturbat în absența unui acord înainte de venirea toamnei, când nevoia de încălzire devine acută.

În prezent, circa o treime din gazele consumate în Europa provin din Rusia. Aproape jumătate din aceste exporturi tranzitează spre Ucraina și au suferit perturbări în cursul războaielor gazelor între Moscova și Kiev în 2006 și 2009. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata