În Spania se desfăşoară 368 de investigaţii pentru terorism islamic, riscul unui atentat este ridicat

20

Poliția și Garda Civilă din Spania cercetează 837 de dosare de terorism, dintre care 368 corespund terorismului islamic, dezvăluie miercuri cotidianul El Pais, potrivit unor surse din cadrul serviciilor antiteroriste.

Ministerul spaniol de Interne consideră că riscul unor atentate islamiste în Spania este ridicat, astfel că nivelul de alertă se află la 2 — risc probabil de atentate.

Barcelona, Madrid, Córdoba, Málaga și Ceuta sunt provinciile spaniole în care forțele de securitate ale statului desfășoară cele mai multe investigații asupra unor rețele de jihadiști. În Catalonia și Andaluzia se află cele mai multe apartamente sau localuri supuse supravegherii.

Citeste si:  America a devenit prea europeană

Informațiile prezentate de cotidianul El Pais fac parte dintr-o enormă bază de date care cuprinde nume de persoane, companii, mijloace de transport, numere de telefon, conturi bancare, e-mail-uri și pagini web aflate sub observație.

Dintre cele 368 de investigații asupra terorismului islamic, 234 se află în faza inițială și 134 în stare „latentă”. În 291 dintre aceste cazuri, investigatorii și-au dat seama unde se află nucleul principal al suspecților — majoritatea aflându-se în Barcelona și Madrid. În aceste orașe, de altfel, se concentrează și cel mai mare număr de agenți ai forțelor de ordine.

Citeste si:  Prinţesa Diana ar fi ameninţat-o cu moartea pe Camilla Parker Bowles

Cea mai mare amenințare pentru Spania este cea presupusă de celulele locale formate din persoane care s-au radicalizat fără îndoctrinare din partea altor grupări, precum și de lupii solitari, inspirați de ideologia jihadului global, a organizației teroriste Al Qaida. Însă îngrijorătoare este și situația islamiștilor care revin acasă din zone de conflict precum Siria sau Mali (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata