Băsescu: Şi Federaţia Rusă are de câştigat de pe urma asocierii fostelor republici sovietice la UE

Federația Rusă ar avea de câștigat în urma intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la Uniunea Europeană, deoarece aceasta va duce la creșterea competitivității economice a celor trei foste republici sovietice, consideră președintele Traian Băsescu.

“Miza Federației Ruse pentru fostele țări ale Uniunii Sovietice este o miză legată de controlul politic. (…) Eu consider că și Federația Rusă are de câștigat ca urmare a intrării în vigoare a acordurilor de asociere a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la Uniunea Europeană. Și are de câștigat pentru că asocierea la Uniunea Europeană înseamnă condiții de competitivitate pe piața celor trei țări, înseamnă calitate la standarde europene a produselor din economia celor trei țări, înseamnă calitate la standarde europene a serviciilor”, a afirmat Băsescu miercuri, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a ținut să precizeze însă că semnarea acordurilor de asociere nu le garantează celor trei state o integrare rapidă în Uniunea Europeană, fiind vorba de un proces de durată, ca și în cazul României.

“Nu aș vrea să exagerăm spunând că acordul de asociere înseamnă o imediată perspectivă de intrare a acestor țări (…) în Uniunea Europeană. România a semnat acordul de asociere în 1993 și a intrat în Uniunea Europeană în 2007 (…). În același timp, este foarte clar că nu te poți gândi să ajungi la începerea unui tratat de intrare în Uniunea Europeană fără ca, premergător, să ai un acord de asociere. Deci eu aș spune că este un pas foarte important pentru cele trei țări (…), dar nu înseamnă o garanție de intrare în Uniunea Europeană, acordul nu prevede nicio astfel de garanție”, a explicat Băsescu.

Citeste si:  FMI acordă Ucrainei un împrumut de 14 - 18 de miliarde de dolari

Referindu-se la Ucraina, președintele a afirmat că pașii făcuți de această țară pe drumul apropierii de Uniunea Europeană demonstrează că “nimeni nu poate opri evoluția unei națiuni”, chiar dacă aceasta nu este convenabilă, din punct de vedere politic, pentru anumite state.

“Știm evenimentele din Ucraina, care au repercusiuni grave și acum asupra integrității teritoriale a Ucrainei, și totuși vedem o armată ucraineană care, cu arma în mână, apără voința poporului. Poporul ucrainean dorește să se apropie de UE, dorește să iasă din chingile controlului politic exercitat tradițional de Moscova asupra Ucrainei și iată că reușește, pe de o parte politic, pe de altă parte apărându-și voința cu arma în mână. Îmi doresc mult ca armata ucraineană să lichideze în cel mai scurt timp rezistența separatiștilor (…) și poporul ucrainean să-și poată urma drumul, așa cum îl dorește”, a spus Traian Băsescu.

Citeste si:  Ucraina „revine” în CSI, pe poziţii egalitare cu Rusia

El a adăugat că și în cazul Republicii Moldova au existat forțe care s-au opus procesului de integrare europeană, semnarea acordului de asociere la Uniunea Europeană fiind “o reușită deosebită” a guvernelor pro-europene din această țară.

“În ceea ce privește Republica Moldova, vreau să spun că este o mare satisfacție pentru noi și o reușită deosebită a Republicii Moldova. (…) Din punctul de vedere al României, noi am făcut tot ce s-a putut pentru a sprijini Republica Moldova. (…) Și Republica Moldova, chiar în condiții vitrege, cu o Transnistrie agresivă și potrivnică, cu o Găgăuzie extrem de refractară la drumul spre Europa al Republicii Moldova, iată că reușește să semneze acordul de asociere și să înceapă un drum de apropiere de Uniunea Europeană”, a afirmat Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, cele trei legi de ratificare a Acordurilor de Asociere între Uniunea Europeană și Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

Parlamentul României a încheiat pe 3 iulie procesul de adoptare a celor trei legi menționate, devenind astfel primul for legislativ din statele membre ale Uniunii Europene care finalizează procedura de ratificare a Acordurilor de Asociere cu Republica Moldova, Georgia și Ucraina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata