Inflaţia atinge un nou minim istoric – 0,66%, după scăderea preţurilor de consum cu aproape 0,3% în iunie

15

Rata anuală a inflației (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric – 0,66% în iunie, după scăderea prețurilor de consum cu aproape 0,3% în iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor și serviciilor, arată datele Institutului Național de Statistică /INS/ publicate joi.

În luna iunie, față de luna anterioară, prețurile mărfurilor alimentare au scăzut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.

Creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (iulie 2013 — iunie 2014) față de precedentele 12 luni (iulie 2012 — iunie 2013), determinată pe baza IPC, este 1,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 1,5%.

Citeste si:  Băsescu despre intenţia de a-l demite pe Coldea: Am avut decretul scris, numai nu l-am semnat

Față de finalul anului trecut, alimentele s-au scumpit în medie cu 0,11%, mărfurile nealimentare — cu 2,13%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,95%.

Comparativ cu iunie 2013, prețurile alimentelor sunt mai mici, în medie, cu 3,18%, produsele nealimentare sunt mai scumpe cu 3,02%, iar serviciile sunt mai scumpe cu 2,77%.

Rata medie lunară a inflației în primul semestru din 2014 a fost de 0,2% comparativ cu 0,3% în aceeași perioadă a anului trecut.

„Nu vedem un risc de deflație în România, dacă vă uitați la inflația medie anuală este în jur de 2%, mai are, dacă se va duce sub 1%, deci nu la acest lucru ne-am referit, ci la incertitudini în general și legat de faptul că această evoluție favorabilă a prețurilor este legată de evoluția prețurilor agroalimentare. Avem și un efect de bază, care în septembrie va dispărea, este vorba de TVA-ul la pâine, sunt incertitudini în ceea ce privește prețul țițeiului, nu le putem descifra în prezent. Dacă ar fi să ne luăm după comentarii, prețul țițeiului o poate lua în ambele direcții. Deci incertitudinile nu sunt multe, sunt două pe care le-am trecut separat: deficitul de cerere și o îmbunătățire a anticipațiilor inflaționiste. Publicul, piețele, cred din ce în ce mai mult că România a ajuns în situația unei inflații scăzute, deci nu suntem siguri că această traiectorie, care este sensibil îmbunătățită față de traiectoria de la începutul anului, este una de durată, adică nu se termină în partea a doua a anului, se duce și în 2015”, a declarat, la începutul lunii iulie, guvernatorul Băncii Naționale a României /BNR/, Mugur Isărescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata