Preşedintele Băsescu cere Avocatului Poporului să urgenteze atacarea la CCR a OUG privind educaţia

24

Președintele Traian Băsescu a solicitat miercuri, 9 iulie, Avocatului Poporului să urgenteze demersurile pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educației, înainte ca actul normativ să-și producă efectele.

„Vreau să cred că Avocatul Poporului va face acest pas, chiar dacă este evident că nu o face cu bucurie. Dar plec de la premisa că în afară de intervenția mea au fost și intervenții ale societății civile și ale altor politicieni, ceea ce poate îl va îndemna să facă această întâmpinare la Curtea Constituțională. (…) De ce cred că trebuie făcută cât mai rapid? Anul școlar începe în luna septembrie, îndată începe vacanța judecătorească și Curtea Constituțională își suprapune vacanța proprie pe vacanța judecătorească. De aceea cred că în cel mai scurt timp această întâmpinare trebuie făcută, pentru a preveni începerea unor procese, spre exemplu doctoratul la fără frecvență”, a afirmat Băsescu într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Citeste si:  Legiuitorul a instituit pentru unităţile administrativ-teritoriale obligaţia de a înstrăina imobilele pe care acestea le-au avut în folosinţă gratuită

Președintele a arătat că ordonanța de urgență conține și unele prevederi declarate deja neconstituționale.

„Prin modificările din ordonanța de urgență sunt modificări aduse Legii educației care au fost deja declarate neconstituționale la anterioarele verificări de constituționalitate, pe care Curtea Constituțională le-a făcut la Legea educației atunci când s-a făcut asumarea răspunderii de către Guvernul Boc”, a spus Traian Băsescu.

Avocatul Poporului a anunțat miercuri că analizează dacă sunt îndeplinite condițiile constituționale și legale pentru sesizarea Curții Constituționale cu privire la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educației, cercetării științifice și pentru modificarea unor acte normative.

Citeste si:  Deputaţii PSD nu vor participa la votul pentru legea ANI

Potrivit unui comunicat al acestei instituții remis miercuri , Avocatul Poporului a fost sesizat în zilele de 4, 7, 8 și 9 iulie de președintele Traian Băsescu, deputata Raluca Turcan, Adrian Gavrilescu și Matei Gulea, precum și Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academică din România și Alianța pentru o Românie Curată cu solicitarea de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a OUG menționate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata