REŢETE VECHI DE 100 DE ANI: Pătlăgele vinete gătite greceşte şi Pepene umplut

22

Săptămâna aceasta vă propunem ”Pătlăgele vinete gătite greceşte” şi ”Pepene umplut”, ambele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Pătlăgele vinete gătite greceşte

Taie pătlăgelele felii groase ca de un deget şi lasă-le în apă rece cam 30 de minute. Scoate-le, sărează-le, lasă-le aşa până se înmoaie, apoi stoarce-le să le scoţi amărăciunea, şterge-le cu un şervet şi pune-le la foc în untdelemn. Lasă-le să se prăjească încet până se vor afâna bine. Scoate-le şi aşează-le pe o farfurie.

Citeste si:  Reţete vechi de 100 de ani: Limbă umplută, Sos tartar şi Bezele albe

În acel untdelemn, dacă nu se va fi ars, taie în bucăţi 7 sau 8 pătlăgele roşii, adaugi sare, piper, pătrunjel, ceapă, usturoi toate tăiate bucăţi şi lasă să fiarbă până ce pătlăgelele se pot jupui bine de pieliţă. La scoţi, le treci prin sită, le torni peste feliile de pătlăgele vinete. Sosul trebuie să fie alifios. Mai gustoase sunt reci.

Pepene umplut

Taie capul unui pepene galben sau a unui cantalup. Scoate toate seminţele şi crestează-i bine miezul cât de jos cu o lingură de argint.

Citeste si:  CCR: Legea de aprobare a OUG referitoare la migraţia aleşilor locali, neconstituţională

Apoi taie în felii piersici, zarzăre, prune, banane, portocale, struguri, caise, mai adaugă fragi, coacăze, zmeură, mici bucăţele din miezul altui pepene galben sau numai o parte din aceste fructe cât şi migdale proaspete curăţate şi tăiate. Adaugă zahăr pisat şi kirsch sau alt lichior. Umple pepenele cu acest amestec, pune capacul şi aşează-l la gheaţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata