CCR: Judecătorii care au fost sancţionaţi înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.303/2004 pot accede la ÎCCJ

16

Curtea Constituțională a României (CCR) arată în motivarea admiterii unei excepții că judecătorii care au fost sancționați disciplinar înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.303/2004 privind condițiile pentru candidații la instanța supremă pot candida pentru accederea la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) deoarece legea nu poate funcționa retroactiv.

CCR a admis pe 8 iulie „excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.52 alin.(3) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor ridicată de Silvia Tarna în Dosarul nr.1172/1/2013 al ÎCCJ — Secția de contencios administrativ și fiscal și constată că sintagma ‘nu au fost niciodată sancționați disciplinar’ este constituțională în măsura în care dispune numai cu privire la abaterile disciplinare săvârșite după intrarea în vigoare a Legii nr.303/2004”.

În motivarea deciziei, publicată joi pe site-ul CCR, judecătorii constituționali arată că criteriile avute în vedere de noua reglementare trebuie să se supună, asemeni oricărei legi, exigențelor impuse de principiul neretroactivității legii civile, întrucât, potrivit art.15 alin.(2) din Constituție, „Legea dispune numai pentru viitor (…)”.

Citeste si:  Cinci judecători în cursa pentru şefia ÎCCJ

În susținerea excepției de neconstituționalitate, Silvia Tarna spune că această cerință de participare la examenul de promovare la ÎCCJ, prin care se menționează că respectivul magistrat să nu fi fost niciodată sancționat disciplinar, creează un tratament discriminatoriu între magistrații care candidează pentru acest examen și magistrații care sunt deja judecători la instanța supremă, deoarece, teoretic, aceștia din urmă pot fi sancționați disciplinar câtă vreme ocupă această funcție.

„Dacă legiuitorul a avut în vedere la instituirea condiției contestate regula potrivit căreia judecătorii de la instanța supremă să nu fie sancționați disciplinar, atunci ar fi trebuit să instituie și o prevedere legală corelativă a înlăturării din funcție în urma sancționării”, consideră magistratul.

Citeste si:  Actorul Ion Besoiu nu a colaborat cu Securitatea, a decis ÎCCJ

CCR scrie, în motivare, că de la data apariției sale, Legea nr.303/2004 se aplică tuturor situațiilor juridice născute sub imperiul său, iar împrejurarea că unui judecător sau unui procuror care a primit o sancțiune disciplinară pentru o abatere săvârșită după intrarea în vigoare a Legii nr.303/2004 îi este interzisă participarea, după acel moment, la orice concurs de promovare ca judecător la ÎCCJ nu este de natură a-i afecta vreun drept fundamental, deoarece trebuie să se supună regulilor noi instituite, reguli care de altfel îi erau deplin cunoscute.

„Alta este situația în care persoana interesată a fost sancționată disciplinar anterior apariției normei criticate. Din această perspectivă aplicarea sancțiunii disciplinare reprezintă un act ‘uno ictu’ ale cărei efecte s-au stins, s-au epuizat în momentul respectiv. Prin urmare, constituie un fapt complet realizat care nu mai poate produce alte consecințe juridice în afara celor expres prevăzute la acea dată. Or, în absența unor astfel de norme, activarea ulterioară a unor efecte cu conținut prohibitiv capătă semnificația încălcării principiului neretroactivității legii civile, întrucât, prin natura sa, o sancțiune disciplinară, odată aplicată, nu poate produce alte consecințe și efecte viitoare, cu excepția celor prevăzute în momentul dispunerii ei”, spun judecătorii.

Citeste si:  Constantin: Vrem să trecem o lege prin care stimulăm crearea de cooperative; fermierii vor beneficia de facilităţi fiscale

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

Aceasta se comunică președinților celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Înaltei Curți de Casație și Justiție — Secția de contencios administrativ și fiscal și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata