Cititul şi somnul joacă un rol crucial în păstrarea facultăţilor mentale

14

Durata somnului și activitățile intelectuale au o contribuție esențială la păstrarea facultăților mentale, susține un studiu preluat miercuri de passionsante.be.

Odată cu înaintarea în vârstă, capacitățile cognitive — gândirea, memoria și atenția — scad progresiv, însă acest proces poate fi încetinit cu ajutorul a două elemente cheie, susțin cercetătorii de la Universitatea din Valencia.

Studiul acestora a vizat persoane de peste 65 de ani, ale căror obiceiuri de viață au fost analizate în detaliu. Subiecții au fost supuși și unor teste cognitive.

Citeste si:  Crescătorii de porci vor beneficia de 2,3 milioane de euro din sprijinul european acordat României

Rezultatele au arătat că persoanele care dorm între șase și opt ore pe noapte riscă de două ori mai puțin să sufere de tulburări cognitive față de cei care dorm mai puțin sau mai mult. Același lucru s-a constatat în cazul persoanelor în vârstă care practică o activitate mentală stimulatoare, îndeosebi cititul asiduu.

Autorii studiului publicat în Revista de Investigacion Clinica consideră că o intervenție — cât mai timpuriu posibil — asupra unuia, altuia sau ambilor parametri — poate contribui la prevenirea declinului cerebral asociat cu avansarea în vârstă, încheie passionsante.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata