Comori inestimabile de pe traseul Turului Franţei – VIDEO

30

Turul Franței, una dintre cele mai așteptate competiții sportive din lume în domeniul ciclismului, oferă în 2014 milioanelor de telespectatori care urmăresc această cursă și ocazia de a cunoaște câteva comori inestimabile de arhitectură și cultură aflate pe traseu.

Ediția din acest an a Turului Franței, cu numărul 101, a început în 5 iulie, în Marea Britanie, și se va încheia la 27 iulie. La Paris, ca întotdeauna. Nouă puncte de atracție de pe traseul său, situate în Franța, sunt incluse de cotidianul spaniol ABC într-un posibil tur turistic.

1. VILLA CAVROIX

În localitatea Croix (departamentul Nord, din regiunea Nord-Pas-de-Calais), la circa 8 km nord-est de orașul Lille, se află Villa Cavrois, clădire de concepție modernistă declarată monument istoric. Inaugurată în 1932, Villa este opera arhitectului parizian Robert Mallet-Stevens, căruia un industriaș din sectorul textil, Paul Cavrois, îi încredințase construirea unei case unifamiliale pentru 9 persoane și cu o suprafață de 2.400 metri pătrați.

După moartea doamnei Cavrois în 1986, Villa a rămas nelocuită și, nefiind îngrijită, a început să se deterioreze. În 1990, s-a constituit o asociație pentru conservarea clădirii, care, în final, a fost achiziționată de statul francez.

Citeste si:  Constantin Brâncuşi, artistul care ne-a dăruit "bucurie curată" (140 de ani de la naştere)

Lille, și cu acesta Villa Cavroix, au fost punctul final ale celei de-a 4-a etape a Turului Franței, începută la Le Touquet.

2. PALAIS DU TAU

Una dintre clădirile simbolice ale Franței este și Palatul arhiepiscopal Tau (Palais du Tau), din Reims. Înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial în 1991, palatul este strâns legat de regii francezi. Situat lângă Catedrala Notre-Dame, palatul a fost reședință regală atunci când au avut loc încoronări ale regilor Franței la Reims.

Numele palatului vine de la forma sa inițială, în ‘T’, adică ‘Tau’ în alfabetul grec. Prima sa atestare documentară datează din anul 1131. Cea mai mare parte a clădirii inițiale a dispărut, iar cea mai veche parte care se mai păstrează este capela, din anul 1207.

La 10 iulie, în etapa a 6-a, concurenții au avut de parcurs cei aproape 200 de kilometri care separă Arras de Reims.

3. MONASTERE ROYAL DE BROU

A 12-a etapă a Turului Franței va lua startul la 17 iulie și odată cu ea vor începe etapele de munte din Alpi.

Citeste si:  INSCOP: Mugur Isărescu, Victor Ponta şi Klaus Iohannis, în topul încrederii românilor

Chiar în regiunea Rhône-Alpes se află Mănăstirea Regală Brou (Monastere royal de Brou, departamentul Ain), capodoperă a goticului flamboaiant de la începutul secolului al XVI-lea. Ar putea fi considerată un Taj Mahal francez, întrucât complexul religios din care face parte a fost construit din ordinul Margaretei de Austria, în memoria soțului său, Filibert al II-lea, Duce de Savoia.

Biserica din același complex, construită în secolul al XVI-lea, are cinci naosuri și o impunătoare fațadă gotică și adăpostește mormântul Margaretei de Austria.

4. FORT DU MONT-DAUPHIN

Cocoțat pe o stâncă între râurile Guil și Durance, în Munții Alpi, se află Fortul Mont-Dauphin (Fort du Mont-Dauphin, departamentul Hautes-Alpes).

Regele Ludovic al XIV-lea i-a cerut prestigiosului inginer militar Vauban (Sébastien Le Prestre de Vauban) să construiască acolo un fort în 1693, pentru a proteja frontiera cu Italia. Considerată impenetrabilă, fortificația s-a îndepărtat totuși de misiunea sa în urma schimbării ulterioare a frontierelor și, cu timpul, a devenit muzeu.

În prezent, pot fi admirate arsenalul său, șanțurile de apărare, sala de arme și biserica neterminată, precum și cazarma Rochambeau, pe care mulți o consideră una dintre cele mai frumoase construcții militare din Franța.

Citeste si:  Turul Franţei: 15 moduri deosebite de a urmări în direct cursa ciclistă

Mont-Dauphin, de unde se poate admira frumusețea Alpilor, este una dintre cele 12 fortificații Vauban incluse în 2008 pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial.

Un număr de 177 de kilometri separă Grenoble de stațiunea de ski Risoul și acesta va fi traseul celei de-a 14-a etape, care se va disputa la 19 iulie.

5. ABBAYE SAINT-PIERRE DE MONTMAJOUR

La 20 iulie, vine rândul celei de-a 15-a etape a Turului Franței, între Tallard și Nimes. Aproape de finalul traseului acestei etape se află Abația Montmajour (Abbaye Saint-Pierre de Montmajour, departamentul Bouches-du-Rhône), la circa 4 kilometri nord-est de Arles.

Acest ansamblu monastic, care a devenit necropolă a conților de Provence în secolul al XI-lea, este compus din mai multe construcții datând din secole diferite. Printre acestea se numără un schit din secolul al XI-lea, o mănăstire medievală din secolul al XII-lea, un turn de pază din secolul al XIV-lea și o mănăstire de la începutul secolului al XVIII-lea, constituind un adevărat exemplu de evoluție arhitectonică europeană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata