Bucureştenii sunt aşteptaţi la un nou târg de produse tradiţionale şi ecologice în curtea MADR, în 19-20 iulie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va găzdui, în perioada 19 – 20 iulie 2014, un nou târg de produse tradiționale și ecologice, vedeta ediției de săptămâna viitoare fiind zona Moldovei.

Evenimentul își propune să prezinte obiceiuri și să promoveze produsele de calitate, reprezentative pentru toate zonele României, dar în mod special pentru zona Moldovei, sub denumirea ‘Moldova lui Ștefan în București, obiceiuri și tradiții strămoșești!’.

Potrivit reprezentanților MADR, la ediția de la sfârșitul săptămânii viitoare au confirmat prezența peste 30 de producători din Galați, Vrancea, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani, Neamț și Vaslui. Pe lângă cei din zona Moldovei, vor veni și agricultorii din județele Argeș, Brașov, Bihor, Buzău, Sibiu, Dolj, Ilfov, Prahova și Dâmbovița.

Bucureștenii vor putea degusta și achiziționa din curtea Ministerului Agriculturii legume și fructe de sezon: dovlecei, roșii, castraveți, ardei, ceapă, păstăi, verdețuri, vinete, caise, piersici, pepeni, vișine; Magiun de Prune Topoloveni, precum și toată gama ‘Topoloveana’ — dulceață de afine, caise, căpșuni, cătină, cireșe negre, coacăze, vișine, precum și zacusca de ciuperci și vinete; produse din carne și lapte din regiunea Covurlui; păstrăv afumat în cobză de brad Doftana; produse din carne din zona Pleșcoi; pâine tradițională bătută pe vatră din Ardeal; brânzeturi de la Bran; miere; brânzeturi și produse lactate din zona Vlăsinești, județul Botoșani.

Citeste si:  Ministerul Agriculturii primeşte la a doua rectificare 769,5 milioane de lei; Transporturile, în minus cu 1,6 miliarde de lei

De asemenea, se vor regăsi produse lactate proaspete și din carne din comuna Șipote, județul Iași, precum cârnați tradiționali de Șipote, lapte bătut, cașcaval Șipote, brânză de vaci, dar și din alte zone ale Iașiului: salam de casă, pastramă de vită, cotlet de porc afumat, pastrama de porc afumată de Dancu, etc. Din județul Bacău vor fi aduse produse precum sirop din mugur de brad, borș de putină, dulcețuri de zmeură, afine, mure și căpșuni, dar și zacuscă. Faimoasele plăcinte moldovenești ‘poale-n brâu’, din Botoșani vor întregi, de asemenea, tabloul unui colț din îndrăgita Moldovă, chiar în centrul Capitalei.

Citeste si:  Primele deconturi pentru subvenţia la motorină, de 36 milioane lei, în contul fermierilor

Nu în ultimul rând, obiecte tradiționale din lemn, prelucrate manual, vor fi realizate de pricepuți meșteri populari și vor fi prezentate la această ediție a târgului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a demarat o serie de evenimente pentru prezentarea și promovarea tradițiilor locale, în acest sens urmând să organizeze astfel de târguri în fiecare a treia sâmbătă și duminică din lună, în curtea ministerului.

Primul eveniment a avut loc în data de 21 și 22 iunie a.c., când vedeta ediției a fost zona Maramureșului. Tot la acel târg, producătorul bucovinean Ioan Baciu din Fundu Moldovei a primit atestatele pentru șapte produse tradiționale din carne realizate după rețete vechi de peste 80 de ani.

Citeste si:  Mita oficialilor de la Agricultură trebuia fragmentată în cel puţin 3 părţi ca să nu depăşească 15.000 euro

Potrivit datelor MADR, după o jumătate de an de la intrarea în vigoare a noii legislații pentru produsele tradiționale, MADR a acordat atestate pentru 51 de produse tradiționale de la 12 producători, dar a respins alte 64 de dosare pentru că nu îndeplineau condițiile prevăzute în norme.

Pe vechea legislație erau atestate la Ministerului Agriculturii 4.400 de produse tradiționale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata