FMI atrage atenţia asupra relansării economice slabe a zonei euro

Relansarea economică din zona euro este una slabă, piețele sale financiare sunt mult prea fragmentate, iar regiunea riscă să cadă în deflație, a avertizat luni Fondul Monetar Internațional, transmite Reuters.

Într-un raport special dedicat zonei euro, FMI a cerut statelor membre să sprijine cererea economică, să finalizeze reforma sectorului bancar și să avanseze cu reformele structurale. De asemenea, FMI și-a repetat recomandarea că Banca Central Europeană ar trebui să fie gata să demareze o politică de relaxare cantitativă dacă inflația va rămâne la un nivel prea redus.

După ultima sa analiză a condițiilor economice în cele 18 state din zona euro, FMI a ajuns la concluzia că relansarea din zona euro s-a confirmat, adăugând însă că este vorba de o relansare slabă și inegală.

Citeste si:  Efectele cele mai rele ale crizei in sfera şomajului urmează să apară

‘Riscurile la adresa creșterii sunt în continuare orientate în jos. Orice șocuri negative viitoare, fie domestice fie externe, ar putea înrăutăți sentimentul piețelor, opri relansarea economică din zona euro și eventual ar arunca economia într-o inflație și mai mică și chiar în deflație’, se arată în raportul FMI publicat în urma consultărilor periodice conform articolului IV.

Potrivit FMI, anul viitor economia zonei euro ar urma să înregistreze un ușor avans de 1,5%, după un avans de 1,1% în 2014, o scădere ușoară față de prognoza de 1,2% din luna aprilie. De asemenea, inflația în zona euro ar urma să rămână sub ținta de 2% avută în vedere de BCE. Pentru acest an FMI prognozează că rata inflației va fi de 0,7%, urmând ca în 2015 să accelereze la 1,2%.

Citeste si:  Aer Conditionat Buy Back - Daikin încurajează înlocuirea vechilor aparate de aer condiționat prin campania Buy Back

În aceste condiții, FMI a recomandat factorilor de decizie să se concentreze pe trei domenii în ideea de a întări relansarea: sprijinirea cererii, repararea bilanțurilor băncilor și continuarea reformelor structurale.

‘Astfel de politici ar ajuta la reducerea riscurilor la adresa relansării și ar reduce efectele negative apărute de pe urma creșterii reduse și inflației scăzute’ subliniază FMI.

Într-un raport separat, analiștii FMI au apreciat că BCE ar trebui să demareze un program de relaxare cantitativă, care ar stimula inflația și cererea pentru credite în zona euro. Dacă BCE va opta pentru acest gen de programe, FMI subliniază că ar trebui să se concentreze pe obligațiunile guvernamentale, care ar fi ‘singura opțiune viabilă’, în condițiile în care în Europa piața pentru obligațiuni corporatiste este una mică.

Citeste si:  Mario Draghi cere reforme structurale în zona euro pentru stimularea economiei şi scăderea şomajului

‘Achizițiile de obligațiunile ale BCE ar trebui să fie unele extinse, nu doar la centru sau la periferie, deoarece și problema inflației scăzute este una răspândită’ au apreciat analiștii FMI.

Cu toate acestea, un program de relaxare cantitativă este privit cu scepticism în Germania, principala economie europeană. Reprezentantul Germaniei în boardul executiv al BCE, Sabine Lautenschlaeger, declara săptămâna trecută că deși relaxarea cantitativă este o opțiune, acest gen de instrumente ar trebui luate în considerare doar în cazuri de urgență extremă, de exemplu în cazul unei deflații iminente iar aceste riscuri nu sunt preconizate în prezent. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata