Scriitoarea sud-africană Nadine Gordimer, laureată a Premiului Nobel pentru literatură, a încetat din viaţă

15

Scriitoarea sud-africană Nadine Gordimer, laureată a Premiului Nobel pentru literatură în 1991, a încetat din viață duminică la vârsta de 90 ani, a anunțat familia sa într-un comunicat de presă difuzat luni, preluat de presa internațională.

Cunoscută pentru poziția sa fermă împotriva segregării rasiale, autoare a peste 15 romane, aproximativ 200 de nuvele și numeroase eseuri, ea s-a stins în locuința sa din Johannesburg, înconjurată de cei copii ai săi.

Nadine Gordimer s-a născut la 20 noiembrie 1923, în familia unor imigranți europeni — tatăl era evreu lituanian, iar mama o catolică britanică. A copilărit lângă Johannesburg și a început să scrie literatură încă din adolescență. A devenit cunoscută prin nuvelele publicate în reviste americane, iar la 30 ani i-a a apărut primul roman, ‘The Lying Days’ (‘Zile mincinoase’), menționează AFP.

În 1974 a primit ‘Booker Prize’ pentru volumul ‘The Conservationist’, care i-a conferit prestigiu internațional. Numeroase alte premii și distincții i-au fost acordate pe parcursul îndelungatei sale activități literare.

Membră a Congresului Național African din 1990, ea a fost timp îndelungat unul dintre liderii Congresului scriitorilor sud-africani.

Citeste si:  Cel mai în vârstă laureat al premiului Nobel pentru Literatură

Datorită intensei sale activități anti-apartheid , Nadine Gordimer a fost una dintre primele personalități cu care s-a întâlnit Nelson Mandela în 1994, când a devenit primul președinte de culoare din istoria Africii de Sud, după 27 de ani de închisoare, reamintește EFE. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata