Primul ghid de teren al plantelor sălbatice din România, realizat de un biolog român stabilit în America

19

Primul ghid de teren al plantelor sălbatice din România, ce va include prezentarea în imagini-fotografii și informații detaliate despre peste 1.000 de specii de plante ce cresc în țara noastră, util atât botaniștilor cât și turiștilor interesați de natură, va fi realizat de Ioana Popescu, biolog român stabilit în SUA, actualmente profesor la o universitate din Springfield, Missouri.

Ghidul este finalizat în proporție de 90%, urmând să apară pe piață în cursul anului viitor, mai întâi cu versiunea în limba engleză, ce se adresează, potrivit autoarei, în primul rând turiștilor și specialiștilor în botanică din vestul Europei, interesați de vegetația sălbatică din România.

Specialiștii Grădinii Botanice din cadrul Centrului de Cercetări Biologice Jibou au fost, în aceste zile, gazdele biologului român, ce a avut astfel prilejul de a-și completa baza de date cu informații și fotografii ale plantelor din zona județului Sălaj.

Absolventă a Facultății de Biologie din București, Ioana Popescu și-a luat doctoratul în SUA și lucrează în prezent la o universitate din Springfield, Missouri.

Citeste si:  MCSI a selectat pentru finanţare 55 de proiecte cu sprijin european

În 2004, a venit cu un grup de studenți americani în România și a căutat un ghid de plante sălbatice pe care să îl poată folosi în scop didactic, dar nu a găsit așa ceva. Cu doi ani înainte, se publicase un determinator sistematic, dar studenții nu-l puteau utiliza deoarece era în limba română și avea doar desene, nu și fotografii. În același an a predat un curs în Washington și acolo a găsit un ghid de teren cu plante sălbatice dintr-o regiune a Americii, care a impresionat-o într-atât încât și-a propus să realizez ceva similar și pentru România.

„Lucrez de șapte ani, practic din 2007, la un ghid de determinare a plantelor sălbatice, care nu sunt de cultură, un ghid de teren pentru oricine care vrea să meargă în drumeții și când vede o plantă, orice fel de plantă, să știe despre ce e vorba, dacă e otrăvitoare, e bună medicinal, e din zona noastră sau din altă parte. În 2008, am fost în România circa șase luni și am căutat colaboratori. Am lucrat foarte bine cu Paulina Atanasiu, directoarea Grădinii Botanice din București, încă doi alți colegi — unul din Iași și altul din Târgu Mureș. Am mers pe teren cu ei, am colectat poze, am discutat și după această tură din 2008 am ajuns la o ciornă de circa 90%. Acum sunt din nou România să fac poze.

La Jibou este o echipă incredibil de primitoare și sunt foarte recunoscătoare pentru o primire nemaipomenită. De trei zile, cu sprijinul administrației Grădinii Botanice de la Jibou, împreună cu doi botaniști tineri, Paul și Raluca, am mers pe cât mai multe coclauri din Sălaj să identificăm cât mai multe specii de plante, pe care să le adaug la cele peste 1.000 inventariate deja. Vreau ca acest ghid să fie cât mai complet, cu plante de pe întreg teritoriul României. Sper ca într-un an ghidul să fie finalizat”, a declarat Ioana Popescu.

Citeste si:  Ecaterina Andronescu, audiată la DNA

Biologul a precizat că și-ar dori ca acest ghid să fie tipărit la o prestigioasă editură din Marea Britanie, mai întâi în limba engleză, iar mai apoi și în limba română. Ioana Popescu își dorește ca acest ghid să fie unul folositor atât botaniștilor cât și celor mai puțin inițiați în studiul plantelor, dar care iubesc natura.

„Va fi în engleză, inițial. Din păcate, românilor nu le pasă prea mult de plantele sălbatice. În general, nu ne dăm seama de ce biodiversitate, de ce bogăție avem noi aici. Știm că avem mai mulți urși sau lupi decât restul Europei, dar nu știm că avem de fapt o floră foarte diversă și vin străinii din Europa de Vest și se minunează. E în engleză, dar cu siguranță va fi și în limba română și poate și în alte limbi de circulație europeană. E făcut destul de științific, ca un botanist bun să-l aprecieze, dar și destul de ușor ca oricine care are un pic interes să îl poată urmări foarte ușor„, a conchis autoarea ghidului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata