Sorin Oprescu, audiat la DNA

14

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a prezentat vineri la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiat în legătură cu retrocedarea unui teren.

„Am fost chemat în calitate de martor, într-un dosar care privește o suspiciune de retrocedare ilegală. Sunt fapte petrecute în 2005, în mandatul primarului Videanu”, a declarat Oprescu, la intrare în sediul DNA.

El a precizat că nu cunoaște alte amănunte și doar procurori trebuie să stabilească dacă a fost vorba despre o retrocedare ilegală.

Tot în legătură cu acest caz, procurorii l-au audiat vineri și pe Marcel Nicolaescu, fost viceprimar al Capitalei.

Joi, DNA a anunțat că i-a pus sub acuzare pe Andrei George Creci, fost șef serviciu în cadrul Direcției Juridic și membru al Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei Municipiului București, și pe Catia Viviana Fălan, actualul șef serviciu la Direcția Juridic din cadrul Primăriei Capitalei.

Citeste si:  Oprescu dă asigurări că bucureştenii nu vor plăti mai mult la căldură

Procurorii susțin că, în cursul anului 2004, Andrei George Creci și-a încălcat atribuțiile de serviciu și obligațiile legale care îi reveneau în virtutea funcției și a rolului îndeplinit în cadrul comisiei interne de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001, prin faptul că a propus, în mod nelegal, la data de 19 noiembrie 2004, restituirea în natură a unui teren amplasat în Capitală aparținând domeniului privat al Municipiului București, în suprafață de 15.209,87 mp, evaluat la suma de 3.303.301 euro, și măsuri reparatorii pentru restul suprafeței până la 3,5 ha.

Ulterior săvârșirii faptei, Andrei George Creci a acționat în mod nemijlocit pentru înlăturarea ilicită a urmărilor faptei penale săvârșite, astfel încât să zădărnicească urmărirea penală și tragerea la răspundere penală și civilă, împreună cu celelalte persoane cercetate, prin aceea că a redactat personal un document, semnat de primarul general al Capitalei la solicitarea DNA.

Citeste si:  Mihai Sturzu (PSD): Boc e rupt de realitate dacă a ajuns să o dea pe Elena Băsescu drept exemplu

În cuprinsul acestui act, el a consemnat că Primăria Municipiului București nu se constituie parte civilă în dosarul penal și, depășind limitele solicitării, a făcut aprecieri asupra legalității procedurii de retrocedare a imobilului care face obiectul acestui dosar și a respectării dispozițiilor legale în activitatea desfășurată de comisie.

De asemenea, în cazul unei alte adrese trimise de către DNA primarului general al Capitalei, Andrei George Creci, prin influența pe care o are asupra funcționarilor publici de execuție din Primăria Capitalei, a determinat-o pe Catia Viviana Fălan să întocmească un punct de vedere către primarul general, favorabil persoanelor cercetate în cauză și să redacteze răspunsul către DNA.

Citeste si:  Oprescu, la 63 de ani: Permiteţi-mi ca, de ziua mea, să fiu mândru

Prin adresa din 26.06.2014, Primăria Municipiului București a comunicat nu doar că nu se constituie parte civilă în procesul penal, rezervându-și dreptul de a acționa pe cale civilă, ci și că în prezent nu există documente care să contribuie la identificarea și localizarea terenului, neputând fi formulată o concluzie certă, încercându-se, așadar, înlăturarea probelor administrate în cursul urmăririi penale în scopul de a împiedica sau îngreuna tragerea la răspundere penală a persoanelor cercetate.

Andrei George Creci și Catia-Viviana Fălan vor fi cercetați sub control judiciar iar primul are interdicția să părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului competent. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata