Ban Ki-moon: Persecuţia creştinilor din Irak, „crimă împotriva umanităţii”

18

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat duminică după-amiază că persecuția creștinilor din Mosul (Irak) de către jihadiștii Statului Islamic (SI) poate fi considerată ca o crimă împotriva umanității, relatează AFP.

În momentul în care sute de familii creștine fug din Mosul după un ultimatum al SI, Ban Ki-moon a „condamnat în modul cel mai ferm cu putință persecuția sistematică a minorităților din Irak de către Statul Islamic și grupările armate care îi sunt afiliate”.

Într-un comunicat al ONU, Ban Ki-moon s-a declarat „deosebit de tulburat de informațiile cu privire la amenințările contra creștinilor din Mosul”.

Citeste si:  Ziua Justiţiei Penale Internaţionale

Secretarul general a reafirmat că „atacurile sistematice contra civililor din cauza originii lor etnice sau a apartenenței religioase pot constitui o crimă împotriva umanității ai cărei autori vor trebui să dea socoteală”, a adăugat comunicatul ONU.

Statul Islamic, care a preluat joi controlul asupra orașului Mosul, a lansat vineri un ultimatum care dă minorității creștine câteva ore pentru a părăsi zona. Săptămâna trecută, SI a lansat un apel creștinilor din cel de-al doilea oraș al țării „să se convertească la Islam, să plătească o taxă specială ori să părăsească orașul”, în caz contrar urmând să fie executați.

Citeste si:  Franta ar putea introduce din 2010 o taxă pe emisiile de CO2

Înainte de invazia americană din 2003, în Irak trăiau peste un milion de creștini, dintre care mai mult de 600.000 la Bagdad, 60.000 la Mosul, dar și în orașele petroliere Kirkuk (nord) și Basra (sud). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata