Ucraina: O convorbire telefonică ce îi incriminează pe rebeli a fost autentificată de experţi americani

15

O convorbire telefonică între doi șefi rebeli înregistrată de serviciile de securitate ucrainene, ce atestă că oamenii din subordinea celor doi lideri au doborât un avion civil, a fost autentificată de experți americani, a anunțat duminică ambasada SUA la Kiev, citată de AFP.

‘Datele audio furnizate presei de către serviciul de securitate ucrainean au fost examinate de experți ai comunității de intelligence care au confirmat că este vorba de conversații autentice între lideri separatiști cunoscuți’, a precizat misiunea diplomatică într-un comunicat.

Conform acestui comunicat, teza principală, ‘bazată pe mai multe elemente’, este că ‘zborul MH17 a fost probabil doborât de o rachetă sol-aer SA-11 (Buk), lansată de pe teritoriul controlat de separatiști din estul Ucrainei’. Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au publicat joi seară interceptarea a ceea ce a fost prezentată drept o conversație între doi lideri rebeli după examinarea locului prăbușirii.

Citeste si:  Frederick Wiseman primeşte primul premiu "Leul de Aur" acordat unui documentarist

‘Băieții de la punctul de control Cernuhin au doborât avionul. S-a dezintegrat în aer’, a spus unul dintre ei, ‘Major’. ‘Și atunci?’, a întrebat celălalt, ‘Grek’. ‘Este un avion civil în proporție de 100%’ (…). ‘Ați găsit arme?’. ‘Nu, nimic, doar elemente civile’.

Această înregistrare a fost precedată de o conversație între șeful rebel Igor Bezler, un cetățean rus care vorbește cu colonelul din serviciile secrete rusești Vasili Gheranin, ofițerul său de legătură, potrivit Kievului. ‘Tocmai am doborât un avion (…) Am plecat să îl căutăm și să facem fotografii’, a spus Bezler. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata