Un tribunal din Florida impune plata unei despăgubiri de 23,6 miliarde de dolari companiei de tutun RJ Reynolds

Un tribunal din Florida a dispus ca producătorul american de tutun RJ Reynolds Tobacco Company să verse o indemnizație de 23,6 miliarde de dolari văduvei unui fumător care a murit de cancer pulmonar, a anunțat avocatul său, relatează duminică AFP și Reuters.

Verdictul, considerat unul dintre cele mai importante într-un caz cu un singur reclamant din istoria statului Florida, include și daune de 17 milioane de dolari pentru moștenitorii defunctului, Michael Johnson Sr, respectiv soția și fiul său. Bărbatul a murit în 1996 la vârsta de 36 de ani, după ce a fumat până la trei pachete de țigări pe zi timp de peste 20 de ani.

Citeste si:  Studiu: Ţigările electronice, la fel de periculoase ca şi cele normale

În cursul procesului de patru săptămâni, avocații văduvei lui Johnson, Cynthia Robinson, au pledat în fața instanței că RJ Reynolds nu a făcut ce era necesar pentru a informa consumatorii despre pericolele tutunului, o neglijență care ar fi favorizat îmbolnăvirea de cancer la plămâni a soțului reclamantei.

Potrivit acestora, Johnson a devenit un fumător înrăit și a eșuat în numeroasele sale tentative de a se lăsa de fumat.

Juriul din districtul Escambia a adoptat acest verdict după 15 ore de deliberare.

„RJ Reynolds și-a asumat un risc calculat de a fabrica și a vinde țigări consumatorilor fără a-i informa într-un mod convenabil asupra riscurilor”, a afirmat Willie Gary, unul dintre avocații dnei Robinson, conform unui comunicat.

Citeste si:  Centru de cercetare pentru diagnosticarea cancerului pulmonar la Institutul "Marius Nasta"

„Sperăm că acest verdict va trimite la RJ Reynolds și la alți producători de tutun un mesaj care îi va obliga să înceteze să pună în pericol viața unor persoane nevinovate”, a mai spus Gary. RJ Reynolds va face apel la această decizie, notează France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close