România şi Republica Moldova intensifică acţiunile de control vamal pentru combaterea traficului de ţigări

11

Autoritățile vamale din România și Republica Moldova vor intensifica acțiunile comune de control în scopul prevenirii și combaterii traficului ilicit cu țigarete, potrivit unui comunicat al Direcției Generale a Vămilor /DGV/ remis, luni.

„Începând cu data de 22 iulie 2014, Direcția Generală a Vămilor din România și Serviciul Vamal al Republicii Moldova organizează concomitent acțiuni de intensificare a controalelor vamale cu scopul de a îmbunătăți gradul de conformare al persoanelor fizice/juridice față de reglementările vamale și fiscale privitoare la comerțul cu produse din tutun și diminuarea traficului ilicit cu țigarete.

Citeste si:  A.C.D. CONSULTING SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

Acțiunile fac obiectul unui plan comun privind prevenirea și combaterea traficului ilicit cu țigarete și se înscriu în contextul implementării cadrului strategic de cooperare vamală între Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și a măsurilor incluse în protocolul privind intensificarea colaborării în domeniul prevenirii și combaterii fraudelor vamale încheiat în anul 2011 între cele două autorități vamale’, se spune în comunicat.

Activitățile se vor derula la nivelul birourilor vamale de la frontieră comună dintre România și Republica Moldova, pe baza utilizării unor tehnici moderne de management al riscurilor, incluzând utilizarea intensivă a mijloacelor specifice de control nedistructiv, a echipelor canine specializate pentru detecția țigaretelor și a echipelor mobile pentru controlul în trafic, care vor acționa pe principalele rute de transport internațional.

Citeste si:  Apel al societăţii civile din Republica Moldova către guvernul Cioloş: "Basarabia arde acum, acţionaţi!"

Potrivit DGV, s-au stabilit centre naționale de coordonare și schimb de informații operative între cele două autorități vamale, care vor coopera cu autoritățile naționale cu atribuții de aplicare a legii, beneficiind de suportul Direcției Generale Antifraudă Fiscală-ANAF, al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, respectiv al Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

„Prin punerea în aplicare a planului de acțiune, se urmărește atingerea obiectivelor principale asumate de cele două autorități vamale: protejarea atât a intereselor lor financiare ale celor două state, cât și a sănătății cetățenilor, precum și facilitarea traficului licit de mărfuri între Republica Moldova și România’, se precizează în comunicatul DGV. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata