Ioan Rus: Obiectivul meu este de a duce pe profit fiecare companie din subordinea Ministerului Transporturilor

51

Noul ministru al Transportului, Ioan Rus, vrea să aducă pe profit toate companiile aflate în subordinea ministerului și cataloghează drept anormal faptul că foarte multe dintre acestea se află pe pierdere având în vedere dotările de care dispun unele dintre ele.

Ioan Rus a vizitat, marți, Aeroclubul României, Autoritatea Aeronautică Civilă și Aeroportul Henri Coandă, în cadrul unui program de întâlniri care cuprinde toate companiile aflate în subordinea Ministerului Transporturilor (MT).

„Față de rapoartele care ajung la mine, cu fiecare am discutat la fața locului despre ce probleme au și ce soluții au la problemele identificate de dânșii. Pe o parte din aceste probleme am cerut rapoarte suplimentare, astfel încât să eliminăm neajunsurile care au existat până acum, dacă au existat, în activitatea acestor companii. Studiem la nivelul ministerului, permanent, evoluția fiecărei companii. Obiectivul meu este acela de a duce fiecare companie din MT pe profit, dat fiind faptul că extrem de multe dintre ele sunt pe pierdere, lucru anormal cu dotările pe care unele le au, unele nu le au și trebuie îmbunătățite, și anormal în contextul economic actual”, a declarat șeful de la Transporturi, după vizita la Aeroportul Henri Coandă.

Citeste si:  Marea Britanie: Creştere vertiginoasă a numărului de firme în căutare de personal în Romania

El a atras atenția asupra faptului că este dificil să exiști pe o piață concurențială dacă nu ai profit.

„Este foarte greu să stai în piață, indiferent că te numești CFR Călători, TAROM sau CFR Marfă sau transport naval sau maritim, într-o piață concurențială, este foarte complicat să exiști dacă nu funcționezi pe profit. Prin măsuri interne vom reuși să facem acest lucru și, prin măsuri adiționate măsurilor noastre, vom reuși să le dăm viață (companiilor cu pierderi aflate în subordinea MT — n.r.), să le consolidăm existența în piața concurențială viitoare. Și, în acest sens, am avut discuții extrem de solide cu BEI (Banca Europeană de Investiții — n.r.), cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare — n.r.), cu Comisia Europeană și cu FMI. De exemplu, în cazul CFR Călători eu pot, prin măsuri interne, să aduc compania pe profit de un leu. Deci, nu este pe pierdere. Cu leul acela profit intră în faliment în următoarele șase luni, pentru că leul nu îi ajunge să se dezvolte, nu are banii necesari să asigure o mentenanță solidă la activitatea pe care o desfășoară. Și, atunci, este nevoie să adăugăm leului acela pe care eventual noi am ști să îl facem singuri finanțări solide pe termen mediu și lung, care să îi asigure o dezvoltare și corelat cu posibilitatea lui de a rambursa acele credite”, a explicat Rus.

Citeste si:  Ponta: Voi candida la prezidenţiale, marţi voi cere sprijinul partidului meu

Ministrul a precizat că „începe să înțeleagă ce se întâmplă” cu aceste companii și „înțelege ce ar trebui făcut”, în condițiile în care are experiență pe partea de business.

„Încep să înțeleg ce se întâmplă și înțeleg și ceea ce ar trebui făcut. Experiență de business am, educația pe partea aceasta este una nemțească, mai degrabă, dat fiind faptul că tot timpul am avut reprezentanța unor firme germane în special și nu numai, cred că mai pricep câte ceva și voi reuși împreună cu colegii mei care conduc aceste companii să le punem pe picioare”, a spus acesta.

Citeste si:  Rus: Avem în discuţie în acest moment linia de mare viteză Bucureşti - Iaşi, eventual Chişinău

Ioan Rus a adăugat că s-a întâlnit și cu administrația Portului Constanța, pentru a vedea care sunt probleme acolo și cum ar putea fi rezolvate, pe lista întâlnirilor rămânând companiile și autoritățile care activează pe transportul naval. În acest context, este posibil ca, la sfârșitul săptămânii în curs, să ajungă la Brăila sau Galați.

„Duminică am avut o întâlnire în Portul Constanța, încercând să văd exact ce probleme sunt și cum ar putea fi rezolvate. Cu toate celelalte companii am avut (întâlniri — n.r.), cu autoritățile, mai am de făcut o singură activitate pe transportul naval. Să vedem dacă la sfârșitul acestei săptămâni voi fi la Brăila sau Galați să vedem la fața locului ce probleme există pe această activitate legată de transportul naval. Problemele există (în sectorul transporturilor — n.r.), sper să găsim și soluții”, a dat asigurări Ioan Rus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata