Risc de penurie de alimente şi apă potabilă în Fâşia Gaza

26

Deplasarea internă a mii de palestinieni care au fost împinși să își părăsească locuințele de la începutul ofensivei israeliene din Fâșia Gaza riscă să provoace o penurie de apă potabilă și hrană, a avertizat miercuri ONG-ul britanic Oxfam, citat de AFP.

Peste 120.000 de persoane, mai ales ‘femei și copii’, au fost deplasate de la începutul ofensivei israeliene, dar nu pot scăpa de violențe din cauza faptului că ‘frontierele cu Israelul și Egiptul sunt închise’, a declarat Oxfam într-un comunicat.

‘Spitalele și resursele de apă sunt utilizate la maximum, iar nevoile cresc de la zi la zi. Oamenii fug disperați’, a precizat Nishant Pandey, responsabil Oxfam în Israel și în teritoriile palestiniene ocupate. Rețeaua de purificare a apei a fost avariată de lupte ‘și doar jumătate din stațiile de curățare funcționează în Gaza’, a adăugat comunicatul, ceea ce perturbă aprovizionarea cu apă a ‘peste un milion de persoane’.

Citeste si:  Comisia Europeană prezintă noua schemă de redistribuire a refugiaţilor între statele membre ale UE

O mare parte din regiune, dens populată de-a lungul Mării Mediterane, nu dispune de electricitate decât patru ore pe zi, a subliniat Oxfam. În ciuda atacurilor aeriene, asociația umanitară a reușit să aprovizioneze cu apă, cu ajutorul unor camioane, ‘19.000 de persoane refugiate în școli, într-o moschee, o biserică și un spital din Al Shifa’, potrivit aceleiași surse. Pe fondul intensificării luptelor, o parte din personalul Oxfam, precum și membri ai altor ONG-uri, au fost nevoiți să părăsească regiunea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata