Zborul MH17: Ţările care au înregistrat victime doresc o anchetă penală comună

Ucraina și cele 11 țări care au pierdut cetățeni în urma prăbușirii zborului MH17 au ajuns luni la un acord pentru constituirea unei echipe comune de anchetatori în vederea unor eventuale urmăriri penale, a anunțat Eurojust, citat de AFP.

‘Sarcina este imensă’, a declarat reprezentantul Olandei, Han Moraal, citat într-un comunicat dat publicității de Oficiul european de cooperare judiciară, Eurojust.

‘Însă, cu o abordare atât de largă, cu voința de a lucra împreună, sper că vom putea coopera în mod eficient pentru a descoperi cauzele accidentului și a obține justiție pentru cele 298 de victime nevinovate și familiile lor’, a adăugat Han Moraal.

Citeste si:  Zborul MH17: Sateliţii civili nu au putut înregistra lansarea rachetei sol-aer

Un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă pe 17 iulie în estul Ucrainei având la bord 298 de persoane, printre care 193 de olandezi și 28 de australieni.

Diverse elemente au determinat Kievul și Occidentul să afirme că vine aparține separatiștilor proruși.

Reprezentanți din Olanda, Australia, Malaezia, Belgia, Canada, Filipine, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Statele Unite și Ucraina s-au reunit luni la sediul Eurojust, la Haga, pentru a discuta în legătură cu o strategie comună.

Citeste si:  Un avion malaezian de pasageri s-a prăbuşit în estul Ucrainei

La reuniune au participat, de asemenea, organizațiile de cooperare internațională a forțelor de poliție Europol și Interpol.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Eurojust, Jacalyn Birk, locul unde va avea loc eventualul proces, cât și legea care va fi aplicată vor fi determinate de rezultatele anchetei.

Un acord oficial va fi semnat în zilele care urmează, mai scrie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata