Sporturi mai puţin cunoscute: Şah-box

14

Șah-boxul (”chessboxing”, în limba engleză) este un sport hibrid care combină, în cadrul aceluiași meci, runde de șah cu runde de box.

Ideea conceptului de șah-box este de a combina cel mai popular sport al minții cu cel mai popular sport de luptă, noua disciplină reușind, astfel, să testeze atât calitățile fizice cât și cele psihice ale participanților. Altfel spus, este provocarea perfectă pentru adepții principiului ”o minte sănătoasă, într-un corp sănătos”.

Originea acestui nou sport este atribuită fraților James și Stuart Robinson, ambii pasionați atât de box, cât și de șah. Ajungând la clubul de box unde care activau, în Londra, la sfârșitul anilor ’70, și observând că antrenorul lor lipsește, cei doi au decis să joace o partidă de șah. De aici și până la a combina cele două discipline nu a fost decât un pas. În următorii trei ani, a devenit un obicei pentru cei doi frați să joace box și șah în cadrul clubului sportiv, timp în care activitatea lor a început să stârnească interesul celor prezenți și chiar să ajungă în atenția presei locale.

Citeste si:  Recordurile meciului de tenis de la Wimbledon dintre John Isner şi Nicolas Mahut

La scurt timp, mai exact în 1979, a apărut filmul ”Șah-mat ninja”, pentru ca în 1992, trupa americană de hip-hop numită Wu-Tang Clan să lanseze albumul ”Enter the Wu-Tang (36 Chambers)”, care conține piesa ”Da Mystery of Chessboxin”. Tot în 1992, naratorul și desenatorul Enki Bilal a publicat cartea ”Froid Equateur” (”Ecuadorul cel rece”), în care a scris despre un sport foarte asemănător cu șah-boxul și care avea să se dovedească o importantă sursă de popularizare a acestei discipline sportive.

Cu toate acestea, ideea celor doi frați englezi a fost luată în serios de abia în 2003, când germanul de origine olandeză Iepe Rubingh a înființat Organizația Internațională de Șah-Box. În prezent, există două organizații afiliate: Clubul de Șah-Box din Berlin (fondat în august 2005) și Organizația Bulgărească de Șah-Box (înființată în octombrie 2005). Moto-ul organizației internaționale este ”Lupta se dă în ring, războiul se dă pe tabla de șah”.

Citeste si:  Biserica mănăstirii Stavropoleos - 290 de ani de la încheierea lucrărilor de construcţie

Un alt organism internațional dedicat acestui sport este Asociația Mondială de Șah-Box, cu sediul în Londra.

Competiții oficiale au fost găzduite în orașe precum Amsterdam, Berlin, Krasnoiarsk, Moscova și Paris.

Primul Campionat European de Șah-Box a avut loc la 1 octombrie 2005, la Berlin, câștigător fiind bulgarul Tihomir Atanassov Dovramadjiev.

Actualul campion mondial la categoria mijlocie este germanul Sven Rooch, care își va apăra titlul cucerit la Moscova, în 2013, la 27 septembrie 2014, la Berlin.

În acest sport participanții joacă runde alternative, atât de box cât și de șah. Concursul începe cu o rundă de șah, urmat de o rundă de box, apoi de o altă rundă de șah și așa mai departe. Un concurs constă în 11 runde, 6 runde de șah, 5 runde de box.

Citeste si:  Criza economică afectează rezultatele companiilor europene din sectorul energetic

O rundă de șah are 4 minute. Fiecare concurent are 12 minute pe cronometru, la șah. O rundă de box durează 3 minute. Între runde există o pauză de 1 minut, în care concurenții își schimba echipamentul.

Câștigătorul este ales după următoarele criterii: cel care câștigă cu șah mat la jocul de șah, dacă adversarul depășește limita de timp admisă la șah, dacă adversarul se retrage, sau dacă adversarul primește KO. În cazul în care este egalitate, cel care a acumulat cele mai multe puncte atât la șah cât și la box este desemnat câștigător. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata