Arheologii au descoperit o cupă de vin care i-ar fi aparţinut lui Pericle

14

O echipă de arheologi a descoperit, într-un mormânt aflat în nordul Atenei, o cupă de vin despre care se crede că ar fi aparținut lui Pericle, celebrul general, orator și om de stat atenian, conform dpa.

Cupa din ceramică, fragmentată în 12 bucăți, a fost descoperită în cursul unor săpături efectuate în cartierul atenian Kifissia. Arheologii au identificat numele Pericle inscripționat sub una dintre toartele pocalului, alături de numele altor cinci bărbați, printre care și cel al fratelui mai mare al lui Pericle, Ariphron.

Citeste si:  Tulcea: Descoperire arheologică de excepţie, la Sfântu Gheorghe

„Numele Ariphron este foarte rar”, explică Angelos Matthaiou, secretar al Societății Epigrafice elene. În plus, specialistul elen în înscrisuri vechi a precizat că este sigur în proporție de 99% că este vorba despre Pericle și fratele său pentru că numele Ariphoron este gravat deasupra celui al lui Pericle, așa cum se obișnuia între frați, în ordinea nașterii.

El a mai precizat că această cupă a fost folosită, probabil, cu o ocazie specială, iar toți cei șase bărbați care au sorbit din ea și-au trecut numele pentru a-și aminti de respectiva ocazie.

Citeste si:  Un "nou Pompei" a fost descoperit în Marea Britanie

Pericle este considerat unul dintre cei mai proeminenți lideri din antichitatea elenă, în Epoca de Aur a elenismului dintre războiul cu perșii și războiul peloponesiac. Pericle a fost conducător al Atenei din 443 până în 429 î.Hr., când a murit de ciumă, într-o epidemie care a lovit Atena. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata