O invenţie pe zi: Celuloidul

32

John W. Hyatt și fratele său, Isaiah, obțin, în 1870, brevetul pentru un nou material, celuloidul, considerat primul plastic sintetic.

Plasticul este astăzi o parte integrantă din stilul nostru de viață, o contribuție de neînlocuit în aproape toate domeniile. Aflată în cel de-al doilea secol de existență, industria plasticului din Statele Unite își are originile în cercetările lui John Wesley Hyatt, începute în anul 1869.

Căutând ceva care să înlocuiască fildeșul (material costisitor și greu de procurat) în bilele de biliard, John W. Hyatt a obținut, în 1869, celuloidul. Ideea nu-i aparține în totalitate lui Hyatt care reia încercările englezului Alexander Parkes, creatorul unui fildeș sintetic numit ”parkesine” (celuloză tratată cu acid azotic). Parkes nu a reușit să producă noua substanță la scară industrială deaorece produsele se deformau sau se spărgeau după scurt timp. Inventatorul amator John Wesley Hyatt vine cu ideea de a înlocui solventul folosit de Parkes cu camforul. Deoarece celuloza era ingredientul principal, Hyatt botează noul produs ”celuloid”.

Citeste si:  India, economia cu cel mai puternic ritm de creştere din lume: 7,6%

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea, celuloidul a fost folosit la fabricarea diverselor obiecte: de la mânere de cuțite la pixuri sau jucării. Celebritatea sa se datorează însă utilizării lui ca primul film fotografic flexibil folosit atât pentru fotografie dar mai ales în industria cinematografului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata