Oprea: 185 de localităţi afectate de inundaţii; o persoană a murit

16

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor de Interne, a anunțat că de duminică până miercuri au fost afectate de inundații 185 de localități, o persoană a murit și patru sunt date dispărute.

„Situația centralizată a principalelor efecte se prezintă astfel: persoane decedate — una, persoane dispărute — patru, persoane evacuate — 1.184, persoane salvate — 726, locuințe distruse — 99, locuințe avariate — 168, locuințe inundate — 2003, anexe gospodărești distruse — 233, anexe avariate — 3.335, anexe inundate — 3.718, obiective economice distruse — unu, obiective economice avariate — două, fântâni colmatate — 2.475, DN-uri afectate — șapte pe porțiuni ce însumează 1,5 km, DJ-uri afectate — 37 pe porțiuni ce însumează 88,7 km, DC-uri afectate — 39 pe porțiuni ce însumează 239 km, poduri distruse — nouă, podețe distruse — 53, podețe afectate — 242, rețele de alimentare cu apă — 25,7 respectiv 125 de km, rețele de telefonie — 1,2 km, terenuri inundate — 17.015 hectare, din care arabile 11.869 hectare, fânețe — 1.813 hectare, curți, grădini — 3.333 hectare, diguri distruse — 17,3 km, diguri afectate — 68,72 km”, a prezentat Oprea la Comandamentul pentru situații de urgență de la Palatul Victoria.

Citeste si:  KINOdiseea 2017, la final. O Gală specială!

Vicepremierul a făcut apel la toate autoritățile locale din zonele vizate de codul roșu de inundații emis de hidrologi până vineri să fie în permanent contact cu populația și să-i avertizeze din timp pe cei aflați în pericol.

Potrivit lui, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) acționează în zonele inundate sau cu risc de inundații 1.120 de angajați cu 697 de mijloace și are o rezervă de 4.643 de pompieri jandarmi, polițiști, polițiști de frontieră și de la Inspectoratul de Aviație.

„Avem în intervenție 1.120 de efective din ministerul nostru care acționează cu 697 de mijloace. Totodată, avem pregătită o rezervă de intervenție de 4.643 de efective de la Pompieri, Poliție, Jandarmi, Poliție de Frontieră, Inspectoratul General de Aviație. În localitățile unde pericolul de extindere a inundațiilor a trecut, pompierii și celelalte forțe ale MAI au început misiunile de ajutorare a populației pentru evacuarea apei din locuințe sau curți. În zilele de marți și miercuri am acționat cu patru elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație și avem în continuare la dispoziție alte 10 elicoptere care pot interveni în zonele unde nu se poate ajunge terestru”, a precizat Oprea.

Citeste si:  Gospodării inundate în urma unei ruperi de nori, în Lueta

Vicepremierul Oprea a făcut și un bilanț al acțiunilor desfășurate de structurile MAI în ultimele 24 de ore.

„De mai bine de 24 de ore de când au apărut primele probleme, în toate județele afectate de inundații am mobilizat forțe și mijloace importante pentru a acorda sprijin populației și autorităților locale. În cursul zilei de ieri și azi-noapte am intervenit cu 2.200 de pompieri, jandarmi și polițiști. Aceștia au avut ordin clar să rămână și pe parcursul nopții în localitățile unde riscul de inundații s-a menținut, pentru a fi alături de oameni și pentru a-i ajuta la nevoie. De la producerea primelor inundații și până la acest moment au fost evacuați preventiv și salvați 909 oameni”, a adăugat vicepremierul Oprea.

Citeste si:  Inundaţii în Argentina, Chile şi Uruguay cu zeci de mii de persoane evacuate din calea apelor

Marți și în prima parte a zilei de miercuri, structurile MAI au intervenit în 31 de localități din șapte județe: Argeș, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Olt, Teleorman și Vâlcea.

„Intervențiile au vizat acțiuni de evacuare preventivă și salvare a oamenilor aflați în pericol. De astăzi dimineață și până acum au fost evacuate preventiv 56 de persoane, cele mai multe din localitatea Icoana, județul Olt. În localitățile Polovragi și Novaci din județul Gorj au fost derulate misiuni de salvare a 11 persoane care se aflau în situații critice”, a arătat Oprea.

Vicepremierul Gabriel Oprea a mai precizat că ministerul său lucrează integrat cu structurile MApN, care au pregătite peste 3.000 de forțe și peste 200 de mijloace tehnice, cu avioane și elicoptere. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata