Săptămâna aceasta vă propunem ”Plachie de pui, de găină, sau de curcă” şi ”Budincă de vişine cu migdale”. Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.
Plachie de pui, de găină, sau de curcă
Taie puii sau găinile în două (iar păsările mai mari, în mai multe bucăţi); pune-le într-o tingire curată, pune o lingură de foi de pătrunjel tăiate mărunt şi rădăcină tăiată felioare, piper, sarea necesară, patru fire de usturoi tăiate în lung, zeama de la o lămâie, 300 grame de vin, 150 grame de apă, 150 de grame de untdelemn de cel mai bun, şi zeama de la 15 pătlăgele.
Amestecă la un loc toate acestea toarnă-le în tingire peste pasăre; pune să fiarbă descoperit şi, când va scadea potrivit, deşeartă şi serveşte rece la masă.
Budincă de vişine cu migdale
Ia 120 grame de migdale pisate subţire, 90 grame de zahăr pisat, coaja de la o lămâie, patru ouă întregi, patru gălbenuşuri şi albuşul lor făcut spumă, pune-le într-o strachină şi amestecă-le o oră.
Unge forma cu unt, presar-o cu pesmet, pune înăuntru a treia parte din compoziţie şi pune-o la cuptor să se coacă puţin; apoi scoate-o, ia vişine cu sâmburii scoşi, presărate cu zahăr şi vanilie, scurge-le zeama, presară-le iar cu zahăr, pune cealaltă parte rămasă din composiţie, dă-o la cuptor şi las-o iar să se coacă. Apoi scoate-o din cuptor, pune-o pe farfurie, presar-o cu zahăr amestecat cu vanilie şi dă-o la masă.