DNA, despre pensionările ilegale: Este obligatorie administrarea probelor; vârsta suspecţilor este avută în vedere

18

Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține, referitor la dosarul pensionărilor ilegale din Argeș, că vârsta și poziția socială a suspecților reprezintă criterii care pot fi avute în vedere la finalizarea urmăririi penale, însă până la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de probă.

Precizarea DNA vine în urma unor informații apărute în spațiul public cu privire la cercetările efectuate într-un dosar înregistrat la Serviciul Teritorial Pitești și care vizează acordarea pensiilor pentru handicap sau pe caz de boală. De asemenea, presa a relatat despre sinuciderea unor persoane depistate cu nereguli în dosarele de pensionare.

„Urmărirea penală se desfășoară în cauză cu respectarea strictă a dispozițiilor Codului de procedură penală, care nu permit aplicarea facultativă a acestor reguli. Vârsta și poziția socială a suspecților, precum și pericolul social concret al faptelor reprezintă criterii care pot fi avute în vedere la finalizarea urmăririi penale pentru alegerea soluției care urmează a fi dispusă de către procuror (trimitere în judecată, renunțare la urmărire penală sau clasare), însă până la acel moment este obligatorie administrarea tuturor mijloacelor de probă necesare pentru stabilirea completă a situației de fapt”, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES de DNA.

Citeste si:  O invenţie pe zi: Pagerul

Sursa citată precizează că toate persoanele care au participat la săvârșirea faptelor au fost citate în vederea audierii, în conformitate cu dispozițiile art. 5 și 10 din Codul de procedură penală, care instituie obligația organelor de urmărire penală de a asigura aflarea adevărului prin administrarea tuturor probelor și de a aduce la cunoștința tuturor suspecților drepturile de care beneficiază pe parcursul procedurii.

„În condițiile în care persoanele care au remis sume de bani (…) nu au denunțat anterior sesizării organului de urmărire penală fapta de corupție, acestea nu pot avea decât calitatea conferită de codul de procedură penală, și anume cea de suspect sau inculpat”, susține DNA.

În acest dosar, în 12 iunie, Tribunalul Argeș a admis propunerea DNA și a dispus arestarea preventivă a inculpatelor Iulia Maria Mihai, medic șef al Serviciului de Expertiză a Capacității de Muncă și președinte al Comisiei de Expertiză Medicală a Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș, și Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceleiași instituții, pentru luare de mită în formă continuată.

În sarcina Iuliei Mihai s-au reținut 495 de acte materiale de luare de mită, iar în cazul Cameliei Săndulescu — 602 acte materiale, constând în aceea că într-un interval de aproximativ patru luni au primit sume de bani cuprinse între 100 și 200 lei și alte foloase de la persoanele care se prezentau la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical.

Citeste si:  DNA: Experţi din dosarul lui Marian Oprişan, reţinuţi

„Prin plata acestor sume se urmărea pensionarea medicală prematură a unor persoane a căror stare de sănătate nu justifica această decizie, prin atestarea nelegală a diverse grade de incapacitate de muncă sau verificarea sumară a documentelor prezentate pentru examinările medicale obligatorii, iar în unele situații pentru emiterea deciziei de pensionare. (…) În urma supravegherii video și audio realizate în biroul unde se desfășura activitatea inculpatelor au fost identificate persoanele care au oferit acestora sumele de bani, rezultând că marea majoritate a persoanelor expertizate erau implicate în acest mecanism. Singurele perioade în care inculpatele nu primeau sumele de bani erau cele în care erau mediatizate acțiunile judiciare care vizau sistemul medical”, se mai spune în comunicat.

Premierul Victor Ponta i-a cerut joi ministrului Muncii, Rovana Plumb, să lucreze la un proiect de lege prin care să fie amnistiați pensionarii cercetați pentru nereguli în întocmirea dosarelor de pensie.

Citeste si:  Judeţul Tulcea: Moscheea Babadag sau Geamia Ali-Gazi Paşa

„Doamna ministru Plumb, vreau până la următoarea ședință de Guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniți cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluție de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum niște bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut. Sunt chemați acum să-și vândă casele (…). Cred că așa cum am putut să facem pentru funcționari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligația să facem pentru pensionari. Faptul că au trebuit să se întâmple niște nenorociri… oameni care au fost citați pe la diverse instituții, este un lucru regretabil și vreau să veniți cu un proiect de lege, eu îl voi susține în Parlament și sper că tot Parlamentul să înțeleagă că e vorba de un efort mic și de un ajutor pentru cineva care, sigur, probabil a greșit, dar nu cred că a făcut-o ca să se îmbogățească”, a afirmat premierul la începutul ședinței de guvern. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata