Includerea României în indicele JP Morgan va sprijini economia ţării

JP Morgan  include de joi, 31 iulie, obligațiunile guvernamentale ale României în indicele său global pentru piețele emergente recomandate investițiilor, o decizie care ar trebui să ajute la menținerea costurilor de împrumut ale țării la un nivel minim record, transmite Reuters.

România este al doilea stat din estul emergent al Uniunii Europene — după Polonia — care se va alătura celor 13 țări incluse în ‘GBI-EM Global Diversified 15 percent cap index”, unde sunt și obligațiunile guvernamentale în monedă locală din Turcia, Brazilia, Malaezia și Rusia. Titlurile de stat emise de România vor avea inițial o pondere de 1,65%, a anunțat JP Morgan.

Anunțul potrivit căruia JP Morgan va include România, al doilea cel mai sărac stat din UE, în acest indice a majorat în ultimele săptămâni cererea pentru obligațiunile guvernamentale în lei și a sprijinit moneda.

Citeste si:  Încălzire cu 10 - 15% mai scumpă la iarnă, în Suceava

Decizia JPMorgan vine după ce, în luna mai a acestui an, agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătățit ratingul atribuit României, la ‘BBB minus’ de la ‘BB plus’, pe fondul creșterii economice și al menținerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. ‘BBB minus’ este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiții.

Standard & Poor’s era singura mare agenție de rating care menținea România în categoria ”junk’ (nerecomandată pentru investiții), în condițiile în care Fitch și Moody’s plasează încă de anul trecut România în rândul statelor cu risc scăzut pentru investiții.

‘Impactul deciziei JP Morgan asupra pieței este redus acum dar alăturarea la acest club ar trebuie să fie benefică pentru economie pe termen lung’, a apreciat un delear de la București.

Citeste si:  Gerard Depardieu declară că poate consuma chiar și 14 sticle de băuturi alcoolice pe zi

Anul acesta, randamentul obligațiunilor guvernamentale a scăzut semnificativ, datorită lichidității solide și a inflației scăzute persistente, care a reaprins așteptările ca Banca Centrală a României să reducă în continuare rata dobânzii.

Din mai, randamentul bondurilor guvernamentale cu scadența în 2021 a scăzut cu 80 puncte de bază.

‘A avut un impact temporar asupra pieței de obligațiuni și a celei valutare în urma recentelor intrări de capital din afară. Această evoluție vine într-un moment în care randamentul obligațiunilor guvernamentale a scăzut de la începutul anului, beneficiind de includerea României într-o serie de indici globali, de indicatorii macro decenți și de apetitul investitorilor’, a declarat pentru Reuters Radu Crăciun, economist șef al celui mai mare grup bancar din România — BCR — deținut de banca austriacă Erste Bank.

Ajutată de două acorduri succesive cu UE și FMI încheiate din 2009 și de politicile de austeritate introduse după criza din același an, România a ieșit lent din recesiune înregistrând una din cele mai ridicate rate de creștere din regiune, estimările pentru acest an indicând un avans al PIB-ului de 3%.

Citeste si:  Polonia a devansat Portugalia în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor

Dar temerile privind disciplina fiscală au sporit înaintea alegerilor, unde se vor înfrunta probabil premierul de stânga Victor Ponta cu liderul opoziției de centru, Klaus Iohannis.

Fondul Monetar Internațional a amânat până în noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv încheiat cu România.

‘Pe ansamblu, România a reușit să obțină finanțare din ce în ce mai ieftină, Ministerul de Finanțe a constituit un capital tampon confortabil. Totuși nu este garantată continuarea acestei tendințe și de fapt ne așteptăm la o inversare’, a apreciat Radu Crăciun. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata