Petrescu: Noul Cod Fiscal va impune taxarea inversă pentru clădiri şi terenuri

15

Noul Cod Fiscal va introduce sistemul de taxare inversă în cazul clădirilor și terenurilor care sunt supuse TVA, și elimină dubla impozitare în cazul stimulentelor acordate de companii angajaților sub formă de asigurări de pensie sau de sănătate, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate.

„Clădirile și terenurile la care, până acum, se aplica regimul de taxare de TVA vor avea taxare inversă. Nu este o taxă în plus, nu este o taxă nouă, vorbim de TVA care se aplica și până acum, dar se va aplica prin taxare inversă. Este un sistem simplificat și reduce și evaziunea. Am aplicat o legislație europeană, care este opțională, iar noi am aplicat-o pentru clădiri”, a explicat ministrul Finanțelor.

O altă modificare a Codului Fiscal care, potrivit ministrului Finanțelor, se discută cu părțile implicate, este eliminarea dublei impozitări în cazul stimulentelor acordate de firme angajaților sub forma unor asigurări de pensie și sănătate.

Citeste si:  CNAIR: Posibile creşteri ale timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei, joi seara

„În trecut, angajatul și angajatorul se puteau înțelege să primească angajatul beneficii de pensii și sănătate. Dacă beneficiul era sub 650 de euro, existau niște deductibilități. Dacă era peste 650 de euro, erau impozitate și la angajat și nedeductibile la angajator. Regula spunea că trebuia să fie 400 euro pentru pensii facultative și 250 de euro pentru asigurări private de sănătate. Am eliminat dubla impozitare pentru pragul acesta de 650 de euro. Deci dacă sunteți un angajator care vrea să ofere aceste beneficii angajatului, peste 650 de euro sunt deductibili, sunt impozitați doar la angajat”, a mai sus Ioana Petrescu.

Citeste si:  Sărbători religioase -17 martie

În plus, se elimină limitele impuse pe categorii de asigurări, respectiv cea de 400 de euro pentru pensii și 250 de euro pentru sănătate. „În limita celor 650 de euro angajatul și angajatorul pot decide cum să împartă aceste pensii facultative sau asigurări de sănătate”, a mai spus ministrul Finanțelor Publice.

Potrivit Ioanei Petrescu, în noul Cod Fiscal vor fi introduse și modificări privind taxarea microîntreprinderilor, în special cu privire la îndeplinirea criteriilor de taxare în acest sistem sau trecere la impozitul pe profit.

Ministrul Finanțelor s-a referit și la extinderea facilităților pentru agricultorii afectați de calamități, la tratamentul fiscal aplicabil tranzacțiilor pe piața de capital, dar și la relația dintre contribuabil și ANAF.

„Rescrierea Codului Fiscal este imperativă, oportună și benefică. Codul are nevoie de mai multe clarificări. Trebuie să eliminăm disfuncționalitățile și să îl adaptăm realităților economice„, a mai spus Ioana Petrescu.

Citeste si:  1971 de misiuni pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică

Ea a explicat că rescrierea este imperativă pentru că, din 2003 încoace, realitățile economice s-au schimbat în principal prin prisma aderării la Uniunea Europeană, care a impus adoptarea unor directive. Ministrul de resort a mai spus că, prin noul fiscal, vrea să impună o serie de măsuri pro-creștere economică ți să optimizeze colectarea la bugetul de stat.

Pe de altă parte, Ioana Petrescu a ținut să precizeze că, în noul Cod Fiscal, se menține cota unică, actuala cotă de TVA dar și măsurile luate recent în privința comunicării electronice dintre firme și autorități. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata