România anului 2014 între secetă, vijelii şi inundaţii

14

Probabilitate, estimare, prognoză… Toate conduc către un paradox, un capriciu al vremii ce împarte teritoriul României în două zone total diferite. În timp ce Oltenia este asaltată de averse furibunde, iar terenurile și casele oamenilor sunt luate de viituri, precum niște bețe de chibrit, Muntenia, Dobrogea, o parte însemnată din Transilvania, dar și Moldova au în față perspectiva instalării fenomenului de secetă pedologică.

În afara problemelor ce trebuie rezolvate în zonele afectate, se mai naște o întrebare firească: ‘Cum se va prezenta producția agricolă din acest an?’.

După un 2013 cu o producție agricolă foarte bună, pentru anul în curs nivelul estimat de către specialiștii în domeniu este încadrat la categoria ‘optimist-moderat’, în pofida faptului că ploile și vijeliile au provocat pagube însemnate.

Șefa Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, Elena Mateescu, arată că o problemă referitoare la producția agricolă ar putea exista în Oltenia, unde, din cauza ploilor și a cantităților de aproape 200 l/mp căzute în decurs de trei zile, procesul de înmagazinare a apei în solul agricol va avea de suferit.

Citeste si:  ANIKO TRANS SRL - notificare privind deschiderea procedurii generale a falimentului

‘Producția agricolă din zonele afectate de ploi abundente este posibil ca, pentru ceea ce se află acum în vegetație, să aibă ceva probleme. Deja orzul și grâul în mare parte s-au recoltat și nu ar mai fi probleme, dar pentru celelalte culturi înființate în primăvară — porumb și floarea-soarelui — e posibil să avem unele efecte în funcție de cât va dura excesul apă în sol. Efectele privind excesul de apă în sol ca urmare a acestor cantități abundente din ultimele 72 de ore pot afecta culturile agricole aflate în vegetație. Avem, însă, o distribuție neuniformă la nivelul teritoriului în ceea ce privește precipitațiile distribuite în această lună /iulie, n.r./, astfel încât și rezerva de umiditate înregistrează valori diferențiate din perspectiva aprovizionării.

Citeste si:  WWF: România trebuie să redea spaţiu Dunării pentru a evita inundaţiile

Dacă avem în zona Olteniei, la suprafață, în zonele unde am avut cantități în ultimele 72 de ore, peste media climatologică, în general în această parte a țării cantitățile medii lunare au fost între 50 și 80 l/mp. Acum am avut de la 90 până la 200 l/mp, dar repartizat pe întreaga lună. Cel mai mult a plouat pe întreaga lună la Rm. Vâlcea’, menționează Mateescu.

Așadar, am făcut cunoștință cu fața nevăzută a ‘Lunii lui Cuptor’, cu episoade în care scenele apocaliptice cu furia naturii în prim-plan păreau desprinse parcă din filmele americane cu buget consistent pentru efecte speciale. Scrâșnetul caselor rupte la propriu de viituri, vuietul puhoaielor umflate și haosul creat în care țipetele oamenilor necăjiți se auzeau fără încetare, sunt doar câteva dintre momentele-cheie ale dezastrului. Un dezastru care putea fi evitat…!?

Citeste si:  Alimente care favorizează un bronzat de nota 10

Revenind la situația agricolă a țării, în acest context, directorului Laboratorului de Agrometeorologie din ANM ține să amintească faptul că precipitațiile cu care s-au confruntat județe din partea Olteniei nu au apărut în premieră, fenomenele extreme fiind prezente și în primăvara acestui an.

‘Sunt zone în care avem precipitații mai reduse față de necesarul de apă al culturilor și zone în care, cum este de această dată Oltenia, unde precipitațiile au fost deosebit de abundente. În Oltenia, de fapt, avem această situație încă din primăvară pentru că în aprilie, mai și iunie tot aici am avut, practic, aceste cantități mai însemnate de precipitații. De aceea, solul în acest moment nu permite înmagazinarea, având în vedere că deja se află la capacitate’, spuns oficialul ANM.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata