Susţin reducerea CAS, golul este de 5 miliarde de lei doar dacă niciun ban nu va fi reinvestit, declară ministrul Finanţelor

11

Ministrul Finanțelor Publice susține în continuare reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, dar nu poate spune exact când se va aplica, având în vedere circuitul legislativ, iar despre un eventual gol de 5 miliarde de lei lăsat în buget de această măsură oficialul afirmă că este valabil doar dacă niciun om nu va fi angajat ca urmare a acestei măsuri sau niciun leu rămas la angajator nu ar fi investit.

„Eu sunt pentru reducerea impozitelor. (…) Veniturile din CAS în PIB nu au avut de suferit în anii în care CAS a fost redus. Motivul este acela că nivelul de impozitare este mult prea mare, peste acest nivel angajatorii nu mai angajează în mod legal.

Citeste si:  HOLZPROD SRL - notificarea deschiderii procedurii generale de insolvenţă

Au fost discuții cum se acoperă mărețul gol de 5 miliarde de lei. Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, dacă niciun angajator nu folosește banii pe care îi are în plus să creeze investiții, dacă acel angajator ia acei bani în plus și îi pune la saltea.

Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puțin pentru că există efecte pozitive în economie”, a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul unei conferințe de profil.

Citeste si:  Bihor: Oradea va deveni din ianuarie 2020 centru de formare a dispecerilor din sistemul 112

Ea a arătat, însă, că nu poate spune exact când va intra în vigoare reducerea CAS. „Trebuie să luăm în considerare faptul că, și dacă trece de Parlament, ea va fi trimisă la președinte, va fi trimisă înapoi, poate și la Curtea Constituțională și poate va mai dura. Aș fi dorit foarte mult ca ea să se aplice cât de curând posibil”, a susținut Ioana Petrescu.

Președintele Traian Băsescu a anunțat, în 24 iulie, că reducerea CAS este o măsură bună, pe care o susține, dar că a trimis textul Parlamentului pentru reexaminare deoarece are rezerve față de sustenabilitatea acestei măsuri.

Citeste si:  UE investește 650 de milioane de euro în infrastructuri energetice

În context, premierul Victor Ponta a declarat că șeful statului poate întârzia promulgarea legii privind reducerea CAS cel târziu până la 1 ianuarie 2015, în condițiile în care acesta ar sesiza și Curtea Constituțională după ce actul normativ va fi revotat în Parlament. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata