Israelul şi gruparea Hamas se acuză reciproc de eşecul armistiţiului; un soldat israelian ar fi fost luat prizonier

10

Israelul a acuzat vineri gruparea Hamas că a încălcat armistițiul umanitar după ce doi soldați israelieni au fost uciși și un altul ar fi fost luat prizonier în urma unui atac, relatează agențiile internaționale de presă.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a confirmat în fața presei că respectivul atac a pus capăt armistițiului convenit în urma medierii ONU și a SUA pentru o perioadă de 72 de ore, începând de vineri de la ora locală 08:00 (05:00 GMT), timp în care populația palestiniană ar fi avut răgazul de a se aproviziona.

Citeste si:  Bogăţia Israelului pe mâna oligarhilor

La rândul ei, gruparea Hamas a făcut Israelul responsabil de eșecul acestui acord, susținând că nu a lansat niciun atac după ora la care a intrat în vigoare încetarea temporară a focului. Însă armata israeliană afirmă că unitățile sale au fost atacate la ora locală 09:00 în timp ce neutralizau un tunel în Fâșia Gaza.

De asemenea, surse palestiniene citate de agenția EFE vorbesc despre raiduri israeliene asupra localității Rafah în timpul armistițiului, în timp armata israeliană afirmă că cel puțin opt rachete lansate de Hamas au căzut pe teritoriul Israelului după intrarea în vigoare a încetării focului.

Citeste si:  Israel va construi cea mai mare instalaţie de desalinizare a apei marine din lume

Într-o primă reacție, Statele Unite au acuzat Hamasul de o încălcare ‘barbară’ a armistițiului și au cerut acestei grupări islamiste să elibereze ofițerul israelian luat ostatic.

În urma acestor evoluții, președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că o delegație palestiniană, ce va cuprinde și reprezentanți ai Hamas, se va deplasa sâmbătă la Cairo pentru a discuta cu responsabilii egipteni despre un posibil nou armistițiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata